Ellen och allan

För många unga är tonåren en tid full av funderingar. Duger jag som jag är? Hur ska jag göra för att inte hamna utanför? Hur spelar grupptryck in, vem man får prata med och om vad, och hur straffas man om man går utanför normen?

I Ellen och allan-grupperna träffas tjejer respektive killar och pratar om saker som är viktiga just nu. Sånt som man kanske tänkt på under en tid men inte riktigt vågat ta upp eller inte haft någon att prata med.

Man får inte bete sig som man vill. Det finns osynliga regler för hur vi får bete oss. På något sätt så finns det ramar och regler för hur du ska vara som kille och hur du ska vara som tjej. Som kille får man absolut inte göra något som kan uppfattas som tjejigt och tvärt om. När man gör fel så riskerar man att blir bestraffad på olika sätt. Genom suckar, kommentarer, rykten och ibland även med våld.

Osynliga regler

I samtalsgrupperna Ellen och allan pratar vi om vad det finns för olika regler för hur vi ska bete oss. Mest pratar vi om hur man ska göra om man inte vill följa de osynliga reglerna. Vi vill stärka unga att strunta i reglerna och i stället göra egna självständiga val.

Vi vet att unga har ett stort behov av att mötas och diskutera viktiga frågor. För dem finns samtalsgrupperna Ellen och allan som vänder sig till 14-åriga ungdomar. Vi kan prata om sexualitet, jämställdhet, normer, makt och utanförskap, men det är också fritt att ta upp annat man funderar på.

Vi vill göra tjejer och killar mer medvetna om sina rättigheter och motverka könsdiskriminering. Samtalsgruppen har sin utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, med fokus på alla barns lika värde och barns rätt till inflytande och egna åsikter. Vi vet att unga vill och kan förändra sin situation och omgivning samt orättvisor i samhället.

Frivillig feminstisk verksamhet

Ellen och allan-grupperna är en frivillig feministisk verksamhet som drivs av Rädda Barnen tillsammans med Rädda Barnens Ungdomsförbund. Med feministisk menar vi att vi vill att tjejer och killar ska kunna ha samma möjligheter till ett bra liv. Ett mål är att se hur ungas situation ser ut idag för att sedan kunna förändra de orättvisor som finns.

Vill du veta mer om Ellen och allan, mejla samtalsgrupper@rb.se eller RBUF. Om du vill vara med i en samtalsgrupp måste du skriva var du bor och vilken skola du går på. Finns det ingen samtalsgrupp på din skola? Be din lärare kontakta din lokalförening.

Till toppen

Varför samtalsgrupper?

Hauras och Tova, 14 år, om samtalsgrupper:

”Man kan prata om vad man vill. I början är det lite svårt då man inte känner alla i gruppen och man undrar vilka dom är, innan hade man ju bara sett dom i skolan. Men nu pratar alla med varandra och vi har blivit kompisar på Facebook.”

Vill du veta mer om våra samtalsgrupper?

Om du vill ha mer information om Ellen och allan, mejla oss på: samtalsgrupper@rb.se.

Är du aktiv som projekt- eller samtalsledare?

Nu hittar du allt material och underlag för ditt engagemang på våra medlemssidor. 

Logga in till medlemssidorna här: raddabarnen.se/login

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners