Frågor och svar

Om företagssamarbeten

 • Varför skriver Rädda Barnen avtal med sina partners?

  Rädda Barnen skriver alltid avtal med sina partners precis som det görs för alla affärsöverenskommelser i övriga näringslivet. Det handlar inte om bristande förtroende utan om att säkerställa ett gemensamt synsätt på ambitioner och vad som överenskommits avseende samarbetet. Villkoren och förutsättningarna är tydliga och klara och båda parter vet vad vi har för förväntningar på motprestationer.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Är det moms på gåvor och sponsring?

  Rädda Barnen är en allmännyttig ideell förening och enligt skattelagstiftningen inte skyldig att deklarera och betala mervärdeskatt (moms). Rädda Barnen får därmed inte ta ut moms vid försäljning av varor och tjänster och får inte heller dra av moms på inköp i sin verksamhet.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Är ett partnerskap avdragsgillt?

  För att det ekonomiska stödet ska vara avdragsgillt i näringsverksamheten krävs att utgiften ska ha ett starkt samband med den verksamhet som man bedriver. Företaget måste få någon motprestation som är till nytta i näringsverksamheten.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Är gåvor avdragsgillt?

  Nej, tyvärr inte för företag idag.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan ett företag eller en förening använda Rädda Barnens logga i ett samarbete?

  Vår logga får endast användas av våra stora samarbetspartners där vi har omfattande samarbetsavtal och har noggrann kontroll över samarbetsparterna. Vi kan tyvärr inte låna ut loggan vid kortare samarbeten.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan vi stödja ett specifikt projekt som vi själva väljer?

  Rädda Barnen satsar på en rad program som vi bedömer är viktigast för att stötta barn och främja barns rättigheter. Långsiktighet och fokus är grundstenar för att vi ska kunna göra skillnad, och därför kan vi inte alltid ta emot förslag på nya projekt. Våra program omfattar en rad områden, och våra partners kan ibland välja att stödja det program som de ömmar extra för.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Vad är skillnaden mellan en gåva och ett samarbete?

  Ett samarbete är ett partnerskap. Ett avtal upprättas och en riskanalys genomförs. Att vara partner är ett långsiktigt åtagande där vi arbetar tillsammans och sätter upp mål gemensamt. En gåva innebär inga förpliktelser eller avtal. Rädda Barnen skickar ett diplom som tack till företag som bidrar med en gåva.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan man stödja Rädda Barnen utan att bli partnerföretag?

  Alla bidrag är mycket viktiga och välkomna. Ett bra sätt att stödja är att bli Rädda Barnens Företagsvän. Företaget får ett diplom, en banner, en e-postsignatur samt sitt företagsnamn publicerat på vår webbplats. Anmäl dig till att bli Företagsvän här

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan vi använda er logotyp om vi ska samla in pengar till Rädda Barnen?

  Nej, vi är mycket tacksamma för alla ekonomiska bidrag men vår logga får endast användas av våra stora samarbetspartners där vi har omfattande samarbetsavtal och har noggrann kontroll över hur logotypen används.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Vad har ni för riktlinjer och policies för företagssamarbeten?

  Vi gör bedömningen utifrån vilken typ av företag det är, vilken bransch, relevansen i samarbetet och vilka värden samarbetet kan generera för Rädda Barnen.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan Rädda Barnen samarbeta med småföretag?

  Samarbetet är beroende på grad av engagemang och möjlighet till ekonomiskt bidrag till Rädda Barnens verksamhet. Vanligast är att småföretag blir Företagsvän eller ger Företagsgåva till Rädda Barnen.

  Uppdaterad 3 juli 2014
 • Kan vi använda Rädda Barnens logotyp i vår marknadsföring?

  Nej. Rädda Barnens logotyp får enbart användas av oss själva och våra stora samarbetspartners där vi har omfattande samarbetsavtal och har noggrann kontroll över hur logotypen används. När Rädda Barnen tillsammans med någon av våra partners genomför en aktivitet eller förmedlar ett budskap kan vår logotyp användas tillsammans med företagets, efter vårt godkännande.

  Uppdaterad 3 juli 2014
Till toppen

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners