Astrid Lindgren Aktiebolag

Astrid Lindgren Aktiebolag förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk, och strävar efter att hålla författarens värderingar levande med barnen i första rummet.

Sveriges mest kända och älskade barnboksförfattare är ständigt aktuell trots att hon avled 2002. Därför är vi så glada över att från och med 2022 inleda ett längre samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag – med fokus på Astrid Lindgrens roll som barnrättskämpe. Samarbetet kommer innebära stora möjligheter för tredjepartssamarbeten och kreativa sätt att lyfta frågan om barns rättigheter. Är du nyfiken på samarbetet? Hör av dig direkt till annette.gustafsson@rb.se

”För oss på Rädda Barnen är detta ett samarbete som känns rätt i hela hjärtat. Astrid Lindgren var en sann barnrättskämpe, och hennes karaktärer betyder så mycket för så många barn – i Sverige och i världen. Och med detta som grund tror och hoppas vi kunna göra skillnad för ännu fler barn.”
Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen

Astrid Lindgren och Rädda Barnen samarbetade redan under 1970-talet för ett svenskt förbud mot barnaga, som till slut infördes 1979. Sedan 2020 har vi även drivit kampanjen Pippi of Today som stöttat flickor på flykt. Kampanjen fortsätter som insamlingskoncept.

Kampanj för flickor på flykt

Boken ”Pippi Långstrump” publicerades hösten 1945, i en tid då miljontals människor tvingades på flykt. 77 år senare tvingas fler människor än någonsin att lämna sina hem och hälften av dessa är barn. Flickor är särskilt utsatta och måste därmed också vara särskilt starka. Tillsammans med Astrid Lindgren Aktiebolag har Rädda Barnen sedan 2020 uppmärksammat situationen för flickor på flykt genom kampanjen Pippi of Today.