Studieresa till ShanghaiEn plats där barn kan utvecklas

Under våren åkte sex medarbetare från Clas Ohlson i Norden och England till Shanghai för att besöka projekt som drivs i samarbete med Rädda Barnen. De besökte även fabriker där deras produkter tillverkas.

Karoline Gustafsson tillsammans med volontärer på Rädda Barnens center för migrantarbetare som Clas Ohlson stödjer.

Tufft att vara förälder i Kina

I Kina är migrantarbetarnas situation och relationen med deras barn en stor fråga. Eftersom utbildning och hälsovård är knutet till hemorten lämnas över 60 miljoner barn hemma på landsbygden när föräldrarna letar efter jobb i städerna.

Om barnen följer med sina föräldrar istället har de begränsade möjligheter att gå i skolan eller att få bo drägligt. Därför samarbetar Clas Ohlson med Rädda Barnens hållbarhetscenter i Kina så att barn som följer med sina föräldrar bland annat ska få hjälp med utbildning och att få en aktiv fritid.

Karolin Gustafsson, som jobbar på Clas Ohlsons distributionscenter i Insjön berättar om sina upplevelser när de träffade barnen och föräldrarna i Kina.

– Vi besökte några av migrantarbetarnas hem där de bodde väldigt trångt i ett litet rum med plats för en säng, därför var det fantastik att besöka Rädda Barnens center och se att barnen har en plats där de kan utvecklas och vara barn så länge de kan, säger Karolin och fortsätter,

– De fick hjälp med läxor och centret följer också upp om de har problem hemma. Det märktes på deras leenden och skratt att de där kunde slappna av och vara sig själva, som att de hade en andra familj där.


Kontrollerar produkter och arbetsförhållanden

Karolin och hennes kollegor besökte också fabriker där Clas Ohlsons produkter tillverkas. I sitt jobb på Clas Ohlson i Insjön ser hon varje vecka ett 80-tal containrar komma in till lagret där hon arbetar.

– Det jag inte förstått innan är att våra kollegor i Kina gör kvalitetskontroller på varenda leverans innan de skickas till Insjön. De gör också kontroller på fabrikerna så att det ska vara bra villkor för de som jobbar där, till exempel se till att det finns skyddsutrustning och att den används. Det är imponerande.


Utbildar personal i fabrikerna genom quiz

Rädda Barnens hållbarhetscenter har även utbildat ledningen och arbetarna på fabrikerna där Clas Ohlson har tillverkning, samt varit med att ta fram innehåll till en applikation som Clas Ohlson infört på flera fabriker för att kunna kommunicera med de som arbetar i fabriken.

– Genom ett quiz får arbetarna svara på frågor så Clas Ohlson kan se vad de egentligen vet om sin arbetssituation. Det är bra att de får insikt i att de har rättigheter och inte bara skyldigheter. I Sverige kan vi som personal organisera oss för att driva frågor men i Kina får de inte bilda fackföreningar, därför är det bra om vi kan påverka som inköpare istället, säger Karolin.


Projekten gör skillnad

Karolin tycker att Clas Ohlson och Rädda Barnens samarbete verkligen gör skillnad och att det var häftigt att se hur verksamheten bemötte barnen men att det också var tungt att se att deras levnadsvillkor inte är desamma som vi har hemma i Sverige.

– Vi träffade så många fantastiska människor som kämpar på fast de inte har det så lätt. Många bor på jobbet och får aldrig slappna av så det var häftigt att se arbetet som vi bidrar till för att familjer och barn ska få det bättre.

Till toppen

Samarbete i Kina

Med Rädda Barnens CSR-center i Kina:
- Ökar vi kompetensen hos leverantörer i att förebygga och hantera barnarbete.
- Utbildar fabriksledningar i dialog med medarbetare för att skapa ett bättre och effektivare arbetsklimat.
- Utbildar föräldrar i hur de kan behålla relationen med sina barn som är kvar hemma på landsbygden.

Oroliga föräldrar - högre kostnader

62 miljoner barn lämnas på landsbygden när deras föräldrar letar jobb i storstäderna. En studie av Kinacentret visar att 38 % av föräldrar vid upprepade tillfällen gör misstag i jobbet för att de oroar sig för sina barn. 46 % har slutat sina jobb för att ta bättre hand om sina barn.  

Ny generation – nya krav

Den nya generation unga arbetare i Kina ställer nya krav på arbetsgivaren och när de inte möts byter de jobb. 75 procent har bytt jobb 1-3 gånger under de senaste 3 åren. Hög personalomsättning och brist på kompetent arbetskraft med ökade kostnader blir följden. Rädda Barnens CSR-center i Kina har kartlagt de unga arbetarnas ambitionerKontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners