”Ett jobb ger stabilitet, ett syfte och nåt att göra”

Genom samarbetet mellan Rädda Barnen och IKEA i Borlänge har ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden fått en chans till sommarjobb på IKEA-varuhuset. För 20 åriga Ismail innebar detta en ny riktning på arbetsmarknaden och fortsatt jobb på IKEAs Customer Experience.

Ismail kom till Sverige från Somalia när han var 9 år gammal och är uppvuxen i Tjärna Ängar i Borlänge.

– Det var tufft den första tiden. Jag kunde inte språket och blev ofta missförstådd. Vi bodde i en 3:a och det var trångt. Jag minns att jag var ledsen över att vi skulle åka till Sverige och jag trodde länge att vi skulle åka tillbaka till Somalia en dag. Men så blev det inte. När det blev stökigt i skolan så sa jag alltid att jag skulle åka tillbaka till Mogadishu, säger Ismail.

När Ismail började sexan behärskade han språket och fick bättre självförtroende. Efter studenten från gymnasiet med ekonomiinriktning, ville han börja jobba för att en dag kunna starta eget företag och bli chef.

Pizzakväll blev början på något nytt

17 år gammal kom han i kontakt med Rädda Barnen genom en informationskväll inom På Lika Villkor. På Lika Villkor är en satsning som riktar sig till ungdomar som lever i områden där arbetslösheten är högre än i övriga landet, och där barn och unga många gånger saknar de kontaktnät som behövs för att få ett sommarjobb.

– De bjöd på pizza, så jag tänkte varför inte gå dit och kolla läget. Det var äldre killar och tjejer från området som man visste var schyssta som fixade, så det gjorde också att man gav det en chans. Du vet, först tänkte jag att det bara var några svenskar som kommit hit för att tjäna pengar på oss. Men sen såg jag att de flesta hade samma bakgrund som oss. Då fick jag en helt annan bild. Många av de här personerna hade jag redan sett upp till, men nu har de blivit riktiga förebilder för mig, säger Ismail.

Samarbete för att hjälpa unga ut i arbetslivet

Det var genom Rädda Barnens aktiviteter som Ismail kom i kontakt med IKEA. IKEA är en partner inom På Lika Villkor, och har länge samarbetat med Rädda Barnen för att ge bättre förutsättningar för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden.

IKEA kom till Tjärna Ängar och berättade om företagets värderingar, att de söker sommarjobbare och om hur man ansöker. Sen bjöd de in till att besöka varuhuset och träffa de olika avdelningarna.

– När vi under ett studiebesök träffade personalen som jobbade med Customer Experience visste jag direkt att det var min grej. Jag tänkte att ”där ska jag jobba”, säger Ismail.

Och så blev det. Ismail och hans kompis Mahad fick sommarjobb på Customer Experience, och tre andra fick jobb i varuhuset och i restaurangen.

Samarbetet mellan IKEA och Rädda Barnen vilar dels på IKEAs mål om att bidra till en hållbar försörjning för de som lever i samhällen där företaget är verksamt, och på Rädda Barnens mål om att alla barn och unga ska ha samma möjligheter och förutsättningar i samhället, oavsett uppväxtmiljö och bakgrund. Bland annat arbetar vi tillsammans för att förbereda unga inför en rekryteringsprocess genom att till exempel träna på CV-skrivning och anställningsintervjuer, och hålla i workshops med rekryterare och HR-specialister.

- Grabbarna är helt fantastiska, så jag är så glad att de är kvar, säger Victoria Källström som är Customer Relationship Manager på IKEA.

- De har utvecklats mycket, även om vi tidigt såg att de hade rätt inställning och kvalitéer för lyckas. Jag tycker att det märks att det är stolta över sitt jobb och vad de har åstadkommit, och det ska de verkligen vara, säger Victoria.

Hon tycker att samarbetet inom På Lika Villkor har varit roligt och givande och nu tittar de på hur de ska utveckla sommarjobbsprojektet till nästa år.

- Tidigare har det varit mycket fokus på hur vi kan ”hjälpa till”. Sommarjobbprojektet är ett resultat av vårt nya sätt att samarbeta med andra i lokalsamhället där det tydligt blir en win-win situation för båda parter.

När vi under ett studiebesök träffade personalen som jobbade med Customer Experience visste jag direkt att det var min grej. Jag tänkte att där ska jag jobba, säger Ismail.

För Ismail har sommarjobbet på IKEA inneburit en ny riktning i arbetslivet och en möjlighet att komma på vad han vill jobba med i framtiden. Än idag är han kvar på varuhuset i Borlänge.

– Jag sa under rekryteringsprocessen att jag ska bli chef på IKEA om fem år, lite på skoj kanske, men det är min inställning till jobbet och så tänker jag fortfarande. Nästa steg för mig är att bli driftledare. För det behöver jag nog ett år till i min nuvarande roll. Helt klart är att kundfokus är min grej och det är i arbetet med kunder jag vill utvecklas.

Vill ditt företag också skapa jobb för unga?

Kontakta oss