IKEA FOUNDATION är Rädda Barnens största samarbetspartner

IKEA Foundation stödjer flera av Rädda Barnens utbildningsprojekt i Asien och Europa samt vårt långsiktiga arbete mot barnarbete på bomullsodlingar i Indien och Pakistan. Tillsammans har vi nått miljontals barn.

Alla barn har rätt att gå i skolan. Rädda Barnen och IKEA Foundation kämpar tillsammans för att stoppa barnarbete i Pakistan.

Stiftelsen IKEA Foundation som är vår största globala samarbetspartner, stödjer Rädda Barnens långsiktiga utvecklingsprojekt samt bidrar till olika utbildningsprojekt genom den globala kampanjen "Mjukdjur för utbildning" Dessutom ger stiftelsen stöd till våra katastrofinsatser.

Global kampanj har nått över 11 miljoner barn

12 år i rad har den globala mjukdjurskampanjen på IKEA:s alla varuhus gett pengar till Rädda Barnens och Unicefs arbete för att förbättra barns möjligheter till utbildning världen över. För varje mjukdjur och barnbok som såldes under kampanjen i november och december 2014 skänker IKEA Foundation 1 euro Rädda Barnen och Unicef. Totalt blir det 10,1 miljoner euro, vilket motsvarar 91 miljoner kronor.

IKEA Foundation har sedan de startade med mjukdjurskampanjerna donerat mer än 77 miljoner euro till 99 olika utbildningsprojekt och har hittills nått över 11 miljoner barn i 46 länder. Pengarna går bland annat till att utbilda lärare i barnvänliga undervisningsmetoder, bygga bättre skolor och ge eleverna skolmaterial, väskor och böcker.

Barns rätt till utbildning i Indien och Pakistan

Sedan 2006 har Rädda Barnen samarbetat med IKEA Foundation för barns rättigheter i Indien och Pakistan, där barnarbete är ett stort problem. Cirka 70 procent av de arbetande barnen finns inom jordbrukssektorn, bland annat på bomullsodlingar, och många av dem förlorar månader av skolgång, eller hoppar av skolan helt för att arbeta på fälten.

För att kunna angripa orsakerna till barnarbete tar Rädda Barnen ett helhetsgrpp på barns rättigheter. Det är ett långsiktigt arbete som syftar till att skapa en trygg miljö för barnen – dels genom att ge alla barn möjlighet att gå i riktiga skolor, men också genom att förbättra kvaliteten på utbildningen. Samtidigt arbetar vi tillsammans med familjer, bomullsodlare och lokala myndigheter för att förändra attityder och hjälpa familjer att hitta andra försörjningsalternativ och ge sig och sina barn en bättre framtid.

Se en film om hur IKEA Foundation och Rädda Barnen arbetar för att stoppa barnarbete i Indien.

Till toppen

Mjukdjur gav 91 miljoner till utbildning

För varje mjukdjur eller barnbok som såldes på IKEA:s varuhus under kampanjen "Mjukdjur för utbildning" i november och december 2014, skänker IKEA Foundation 1 euro till Rädda Barnens och UNICEFs arbete för barns rätt till utbildning. Totalt blir det 10,1 miljoner euro till barnen, vilket motsvarar 91 miljoner kronor.

"Företag kan göra ännu mer för barnen"

Per Heggenes är vd för IKEA Foundation som är en viktig partner till Rädda Barnen. Han tycker att företag kan göra mycket, och behöver göra mer än de redan gör för att förbättra levnadsvillkoren för barn. Läs en intervju med honom.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners