IKEAs barnrättsarbete gynnar affärerna

– Vår satsning på barn handlar om IKEA:s grundläggande värderingar. Samtidigt gynnar det våra affärer att vi har bra kontroll över vår leverantörskedja, säger Steve Howard som är chef för hållbar utveckling på IKEA.

– Vårt barnrättsarbetet garanterar vi får säkra produkter av god kvalitet som har framställts med respekt för människorna som tillverkar dem, säger Steve Howard som är chef för hållbar utveckling på IKEA.

Barnrättsprinciperna – en uppmaning till alla företag

Barnarbete är ett stort problem i Indien och Pakistan. Cirka 70 procent av de arbetande barnen finns inom jordbrukssektorn, bland annat på bomullsodlingar. Många av dem förlorar månader av skolgång, eller hoppar av skolan för att arbeta på fälten. Därför ger IKEA Foundation stöd till Rädda Barnens och Unicefs olika utbildningsprojekt.

Barnrättsprinciperna är helt i linje med vår övertygelse att våra handlingar alltid ska ha barnets bästa i åtanke. De fungerar som en uppmaning till handling för företag överallt. De ger oss också möjlighet att ytterligare utveckla vårt arbete med Rädda Barnen och Unicef. Tillsammans arbetar vi löpande för att förebygga barnarbete.

– År 2015 väntas de utvecklingsprogram vi stödjer ha gett omkring tio miljoner barn bättre tillgång till utbildning och hälsovård i fler än 25 000 byar i Indien och Pakistan. Det är ett långsiktigt arbete som syftar till att skapa en trygg miljö för barnen, säger Steve Howard.

Lär av de goda exemplen

– Barnrättsprinciperna uppmuntrar och inspirerar oss. De hjälper oss att bättre förstå vår påverkan på barns välbefinnande och att kämpa ännu mer för barns rättigheter. Vi kommer att lära av de goda exemplen för att skapa varaktig och hållbar förändring i stor skala.

Integration i hela verksamheten

– Redan idag är barn och deras behov mycket närvarande i IKEA. Den största utmaningen är att sprida kunskap om de nya principerna till alla våra medarbetare och att integrera dem i hela vår verksamhet. Detta kräver att vi ständigt påminner oss om de värden de uttrycker och att vi använder oss av dem, avslutar IKEA:s Steve Howard.

Läs om Rädda Barnens samarbete med IKEA och IKEA Foundation.

Till toppen

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners