IKEA global kampanjLek för alla barns rätt

Att få leka är en grundläggande rättighet för alla barn och bidrar till barns utveckling. Därför genomförs under november och december 2017 kampanjen "Lek för alla barns rätt" i IKEAs varuhus runt om i världen. I samband med kampanjen skänker IKEA Foundation €45 miljoner till sex olika samarbetspartners, bland andra Rädda Barnen, för att stödja barns rätt till lek och utveckling i några av världens fattigaste områden.

Många barn i världen saknar möjligheter och platser där de kan leka på grund av krig, katastrofer, fattigdom och diskriminering.

IKEA Foundations kampanj ska ge fler barn möjlighet att uppfylla sin rätt att få leka och utvecklas. Pengarna som doneras går till organisationer som arbetar för att uppnå detta: Rädda Barnen, Handicap International, Room to Read, Special Olympics, UNICEF och War Child.

40 000 barn ska få en bättre vardag i Etiopien och Bangladesh

Pengarna som Rädda Barnen får från kampanjen kommer gå till programmet "Jag leker, jag lär och jag är trygg" för att förbättra situationen för migrerande barn i Etiopien och Bangladesh.

Miljontals barn i världen migrerar, med eller utan sina föräldrar. De flyr från våldsamma och fattiga förhållanden, i jakt på trygghet, utbildning och försörjning men ofta får de istället inga av sina rättigheter till skydd, utbildning och lek tillgodosedda.

I programmet kommer barnens lek att användas som metod för utbildning och som en läkande aktivitet för barnen. Särskilda center kommer upprättas som kan ta emot barnen för lek, lärande och en stunds vila från verkligheten.

Programmet kommer att gynna mer än 40 000 barn i åldrarna 6-14 år i Etiopien och Bangladesh.

– Barn som migrerar är särskilt utsatta för diskriminering, våld och övergrepp – erfarenheter som de från början flydde ifrån. Därför är Rädda Barnens program inriktat på att åstadkomma hållbara förändringar i barns liv och ge möjligheter till en bättre framtid. Med stöd av IKEA Foundation kan vi uppfylla barns rätt till skydd, utbildning och lek, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Till toppen

Sheuli går till centret varje dag

Sheuli är 14 år och kom till staden Rajshahi i Bangladesh med sin familj för två månader sedan. Två gånger om dagen, före och efter skolan, går Sheuli till Rädda Barnens center. Förutom att hon leker här får hon även stöd i sina studier. "Jag är väldigt tacksam över centret", säger Sheuli. "Jag och mina vänner ses här och leker tillsammans. Det var inte möjligt innan för flickor och pojkar att leka tillsammans". Centret är ett av 32 center som Rädda Barnen med stöd av IKEA Foundation har startat i två områden i Bangladesh som är särskilt utsatta för risker kopplade till migration.

Chris Williams, vice kommunikationchef IKEA Foundation

"Rädda Barnen gör ett fantastiskt arbete. Med deras globala räckvidd har vi möjlighet att göra skillnad för barn oavsett vart i världen de bor".

Läs hela intervjun med Chris Williams här.

Därför är leken viktig

Leken är en kreativ process som gör att barn utvecklas och lär sig om världen, samspel och känslor. Vår psykolog Sofia Bidö på en av våra mottagningar berättar om varför leken är så viktigt för barn, för föräldrar och för våra verksamheter för barns rättigheter.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners