SYRIENStärkt civilsamhälle skyddar barn i kriget

Kriget i Syrien går in på sitt sjätte år. Många samhällen i Syrien är svåra att nå för internationella hjälporganisationer och därför är det extra viktigt att stödja inhemska organisationer som kan nå fler barn och familjer. IKEA Foundation gör det nu möjligt för Rädda Barnen att ge 13 300 barn en tryggare vardag genom att bygga kapacitet och kompetens i det syriska civilsamhället.

Foto: Ahmad Baroudi/Rädda Barnen

Lokala organisationer når längre

13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, är i behov av hjälp i Syrien och 4,5 miljoner människor, varav 2 miljoner barn befinner sig i områden som är extremt svåra att nå.

Syriska hjälporganisationer är livsavgörande i kriget. De kan nå avlägsna platser och levererar hjälp till människor som lever i belägrade områden och under intensiv konflikt. Många av dessa organisationer fanns inte innan kriget bröt ut och därför finns det ett behov av bygga kapaciteten hos dessa organisationer så att de kan nå ännu fler människor, familjer och barn.

Kompetensutveckling genom internet

Tack vare att IKEA Foundation nu bidrar med över 34 miljoner kronor kan Rädda Barnen under kommande tre år stödja 17 syriska organisationer i deras kompetensutveckling.

Utbildningen kommer bland annat ske via internet med e-utbildningar och webinars. Det är ett viktigt verktyg eftersom det inte går att resa fritt till och från Syrien.

Utbildningarna kommer att utgå från de enskilda organisationernas behov och prioriteringar. Målet är också att de lokala organisationerna ska kunna vara med i arbetet att bygga upp Syrien igen.

13 300 barn får en tryggare uppväxt

Barn är alltid värst drabbade i krig och katastrofer då riskerna för att bli utsatta för våld ökar. Vårt arbete tillsammans med våra syriska partnerorganisationer kommer att fokusera på att skydda barn från våld och övergrepp.

13 300 barn kommer få en tryggare tillvaro i den extremt utsatta situation som de befinner sig i. De kommer också få tillgång till hälsovård och utbildning.

Till toppen

Samarbeta med oss

Att ta ansvar för barns rättigheter är att ta ansvar för framtiden och därmed agera långsiktigt. I ett samarbete med Rädda Barnen sätter vi gemensamma mål efter förutsättningar och drivkrafter. Tillsammans kan vi bidra till utveckling och en bättre värld för barn som respekterar, stödjer och främjar deras rättigheter.

Insatser för barn på flykt

Rädda Barnen arbetar i konflikt- och katastrofområden över hela världen. Vi finns på plats med livräddande insatser i krisområdena, längs med flyktvägarna till och i Europa och även här hemma i Sverige.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners