Astrid Lindgren Aktiebolag

Rädda Barnen samarbetar med Astrid Lindgren Aktiebolag för att göra världen bättre för barn. Astrid Lindgren visste, precis som vi vet, att barn är som starkast när de får vara bullriga. När de får vara tystlåtna, sorgsna, klarsynta, upproriska.

När de får filura och tirritera.
Vara levande och ledande.
Barn är som starkast när de får vara just barn.
Med tillräckligt mycket kärlek, empati och stöd kan de kanske lämna efter sig något som är annorlunda.
Är vackrare och viktigare.
Världsomvälvande.

För Astrid Lindgren visste, precis som vi vet – allt börjar med barnen.

Kampanj för flickor på flykt

Boken ”Pippi Långstrump” publicerades hösten 1945, i en tid då miljontals människor tvingades på flykt. 78 år senare tvingas fler människor än någonsin att lämna sina hem och hälften av dessa är barn. Flickor är särskilt utsatta och måste därmed också vara särskilt starka.

Tillsammans med Astrid Lindgren Aktiebolag har Rädda Barnen sedan 2020 uppmärksammat situationen för flickor på flykt genom kampanjen Pippi of Today. Det finns många olika sätt att engagera sig som företag, till exempel genom att sälja produkter till förmån för flickor på flykt. 

Engagera er för flickor på flykt

Om samarbetet

Astrid Lindgren Aktiebolag förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk, och strävar efter att hålla författarens värderingar levande med barnen i första rummet.

Sveriges mest kända och älskade barnboksförfattare är ständigt aktuell trots att hon avled 2002. Därför är vi så glada över att från och med 2022 inleda ett längre samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag. Samarbetet kommer ta avstamp i Astrid Lindgrens roll som barnrättskämpe, men också i flera av hennes folkkära karaktärer så som Pippi Långstrump.

Det finns stora möjligheter för företag att bli en del av samarbetet. Är du nyfiken på hur? Hör av dig direkt till annette.gustafsson@rb.se

"Vi vill alla ha fred. Finns det då ingen möjlighet att vi kan förändra oss, innan det är för sent? Att vi kan lära oss ta avstånd från våld? Försöka bli en ny sorts människor, helt enkelt. Men hur skulle det gå till, och var skall vi i så fall börja? Jag tror att vi måste börja från grunden. Med barnen."

Astrid Lindgren, 1978.

Nioåriga Sohan får gå i skolan

Sohan, 9 år, bor i en av Bangladeshs fattigaste städer tillsammans med sin mamma Anima och sin bror. Han älskar djur och sin mammas matlagning. Han drömmer om att bli polis när han blir äldre. 

Sohan och hans familj bor i Rajbari-distriktet där det finns en stor sexarbetsindustri, vilket gör att många barn riskerar att hamna i sexarbete eller andra skadliga sammanhang. Pojkar kan också hamna i knark- och människohandel. När Anima hörde talas om det arbete Rädda Barnen gör i området så började hon skicka Sohan till Rädda Barnens förskola, och nu går han i grundskolan.

Ett exempel av många på vad samarbetet bidrar till.