Matildas historia

Sexuella övergrepp mot barn

Under sin uppväxt blev Matilda utsatt för övergrepp. De började när hon var 3 år, men Matilda hann bli 38 innan hon fick hjälp att bearbeta upplevelserna. Hon har valt att berätta sin historia genom oss, här kan du läsa varför.

Vill du berätta kort om vad du har varit med om?
– Jag var tre år första gången jag blev utsatt för sexuella övergrepp. Sedan hände det igen när jag var sju år. Det var en "vän" till familjen båda gångerna. När jag var 14 hände det igen. Den här gången var det min mammas pojkvän.

Hur har det påverkat dig?
– Jag har alltid varit medveten om vad jag varit med om, men förstod aldrig vilken påverkan det hade på mitt liv och mina val. Det var först när jag fick en kollaps när jag var 38 och började gå till en psykolog som jag förstod. Efter två år av KBT, självhjälpsgrupper och en behandling på Wonsa (world of no sexual abuse) kom jag tillbaka och då till ett mycket bättre liv.

Hur kommer det sig att du valde att vara med i vår film?
– När jag fick frågan kändes det självklart att vara med. Det är viktigt för mig att lyfta på locket och prata om sexuella övergrepp, som annars är så tabu. Jag höll det inom mig i många år, men nu är jag trött på det. Vi som har varit utsatta för övergrepp behöver få berätta våra historier så att fler barn som utsätts kan upptäckas i tid och få hjälp.

Vad hoppas du att filmen uppnå?
Jag hoppas framför allt att vuxna ska kunna se barnen som bär på de här tunga hemligheterna och våga stå på deras sida. Det går att må bra igen, det är aldrig för sent. Men lidandet blir kortare ju snabbare man får hjälp.

Jag hoppas att fler ska förstå hur många vi är som har utsatts för sexuella övergrepp och vilka följder det kan få om vi inte får den hjälp vi behöver för att kunna gå vidare.
– Jag hoppas också att fler barn och vuxna som utsatts ska våga öppna sig och berätta om sina erfarenheter. Det är svårt att vara genuint nära andra människor samtidigt som man bär på så tunga hemligheter.

Vad skulle du vilja säga till barn som upplever eller har upplevt det du gjorde?
– Det var inte ditt fel. Du är inte ensam. Det finns hjälp att få.