Tillsammans har vi räddat 10 000 liv ur Medelhavet

Att skydda barn på flykt och trygga deras väg är en av Rädda Barnens viktigaste uppgifter. Därför har vi under 2016 och 2017 haft ett eget sök- och räddningsfartyg i Medelhavet. Tack vare våra Barnrättskämpar och vårt fantastiska räddningsteam har vi kunnat undsätta nära 10 000 människor, varav 1500 barn. Där barnen behöver oss mest - där finns vi.

Ett av barnen som räddats är femåriga Amena från Syrien, som vi berättat om tidigare. Idag lever Amena och hennes bror i trygghet i Nederländerna och vår medarbetare Mutasem åkte för att hälsa på. Se det fantastiska ögonblicket när de återser varann efter ett halvår.

Hur gick det för Amena?

Idag mår Amena mycket bättre och bor i Holland med sina föräldrar och sin bror Samer. Men hennes historia satte djupa spår i Mutasem Hayatla från Rädda Barnen som arbetade i räddningsteamet på fartyget den dagen.

– Jag har tänkt mycket på Amena och hennes familj efter den dramatiska räddningsinsatsen för det var verkligen i sista stund. Så jag blev väldigt glad när jag fick en möjlighet att söka upp dem och ta reda på hur det gått för dem, säger Mutasem.

I trygghet med familjen mår Amena bra igen

Det blev ett kärt återseende där de pratade om allt som hänt och hur det gick till när de blev räddade. Barnen har återhämtat sig bra och fått stöd av Rädda Barnen för att komma in en trygg och normal vardag.

– Barn har rätt att leva, de ska inte behöva drunkna i havet, fortsätter Mutasem. Att få vara med och rädda människor har varit en omtumlande erfarenhet för mig. Det har ändrat mitt sätt att se på saker. Att hjälpa är en del av mitt liv nu, det går inte att sluta.

Våra experter på fartyget tar hand om barnen

Filmen visar också barns ofattbara förmåga att läka efter en traumatisk händelse. Men för att barnen ska få möjlighet att läka behövs det trygga och närvarande vuxna.

Våra barnexperter på räddningsfartyget är där - inte bara för att utföra den akuta räddningsinsatsen - utan också för att se barnen i kaoset. För att ta hand om dem och försöka skapa en plats av trygghet och normalitet för barnen att vila i.

Tack vare våra Barnrättskämpar

Under de senaste två åren har ni Barnrättskämpar, tillsammans med våra kollegor runt om i världen, gjort tillvaron lite mer human för barnen på flykt.

#Otysta och #Orädda Barnrättskämpar har tagit ställning för barnens rättigheter i våra kampanjer. Passionerade människor ute i landet har engagerat sig ideellt i våra lokalföreningar. Och våra medarbetare ute i fält har tagit stora risker för att nå ända fram till barnen.