Sebastians brev till vuxenvärlden

Sexuella övergrepp mot barn

Sebastian var åtta år när övergreppen började. De pågick i drygt ett och ett halvt år innan hans mamma upptäckte vad som pågick, anmälde förövaren och sökte hjälp för Sebastian. Läs brevet han hade velat att vuxenvärlden läste för 17 år sedan. Det är inte för sent.

"Det blir bra nu" var det första någon sa när jag berättade. Vad jag inte visste då var hur illa det skulle bli och hur dåligt jag skulle må. Inte bara på grund av det jag hade varit med om, utan för hur rädda ni vuxna var.

Ni lärare från skolan, ni föräldrar till mina vänner, ni vuxna som låtsades som att ni inte visste. Som trodde att jag inte förstod vad ni pratade om bakom min rygg. Men jag var ett barn - inte dum.

Den hjälp som jag fick först, fick mig nästan att ångra att jag hade berättat. På Barn- och ungdoms psykiatrin (BUP) vågade ni inte ens sätta ord på övergreppen. Vi pratade inte om vad jag hade varit med om. Det kändes som en bekräftelse på att jag aldrig skulle ha sagt något.

Jag önskar att du som vuxen inte hade trasslat till det, utan sagt det rakt ut. Vågat tala om det. Varje gång du lät bli, gav du mig en anledning att skämmas ännu mer.
Tänk om du istället hade bekräftat mig för det barn jag var, inte som ett offer, utan som en pojk som inte hade gjort något fel. I stället fick du mig att känna att det var mitt fel.

Du hade sparat mig otroligt många självdestruktiva tankar och nätter med mardrömmar. Du hade låtit mig få läka utan att behöva bygga ett fort av lögner, eller tappa bort min livslust i skammen.

Men rätt hjälp kom till slut, på Pojkmottagningen* hos Rädda Barnen- den plats på jorden där vuxna talade om övergreppen. De pratade med mig, inte om mig. Först nu förstod jag att jag inte bar något ansvar för vad jag varit utsatt för. Att det inte var mitt fel utan förövarens.
Jag visste det inte då- men den bästa hjälpen jag kunde få var ni vuxna som vågade tala.

/Sebastian

*Pojkmottagningen heter numera Centrum för stöd och behandling

Sebastian Lysén är 25 år och jobbar som modell i USA.

Många känner igenom honom från programmet "Top model" som han deltog i 2014. Parallellt med det så driver han "Våga Tala" för att bryta tabut kring sexuella övergrepp.

När han var åtta år blev han utsatt för sexuella övergrepp. Det var en vän till familjen som under två års tid bjöd på bio, resor, godis och tv-spel mot att han behöll "deras hemlighet". 

När hans mamma upptäckte vad som pågick anmälde hon förövaren och såg till att Sebastian fick hjälp med sin ångest och sina mardrömmar.