”Barnen är ju allas våra. De är vår framtid.”

Birgitta Söderhamns lokalförening

När de egna barnen hade flugit ut var Birgitta Eriksson redo för ett nytt engagemang. Det blev början på en livslång gärning. Idag är hon 91 år och fortfarande aktiv i Rädda Barnen. På frågan hur hon orkar, svarar hon: "Barnen är ju allas våra. De är vår framtid. Vi måste hjälpas åt."

Det är 45 år sedan hon fick ett samtal från en väninna som undrade om hon ville bli medlem i Rädda Barnen.

– Mina två äldsta egna barn hade flugit ut och min yngsta son gick på gymnasiet. Jag sa ja eftersom jag tyckte att det var en bra sak att stötta, berättar Birgitta Eriksson.

Hennes entusiasm går nästan att ta på och blicken är fortfarande pigg som hos en ung flicka. Hon är fortfarande aktiv i styrelsen i lokalföreningen i Söderhamn.

–  Svårt att säga hur länge jag kommer att hålla på, men så länge jag är frisk och orkar, säger hon.

Verksamheten mer utåtriktad

Under åren som aktiv i Rädda Barnen har Birgitta Eriksson hunnit se verksamheten utvecklas. Den största förändringen är att den gradvis blivit mer utåtriktad, menar hon.

– När jag började var vi mer slutna, gjorde det vi själva kunde åstadkomma. Vi samlade till exempel in pengar och prylar som vi sålde på basarer. Vi stickade, sydde filtar och kläder till babypaket som vi skickade till Baltikum. Där delades de ut till behövande nyblivna mammor, med hjälp av lokala hjälporganisationer.

– Idag jobbar vi mycket mer i samverkan med andra organisationer, med direktstöd till barn och med påverkansarbete gentemot politiker.

Aktiviteter för nyanlända

De senaste åren har lokalföreningen till exempel varit mycket aktiv i integrationen av asylsökande och nyanlända barn och deras familjer som har kommit till kommunen, ordnat med både lek och läxläsning på asylboenden. De konkreta erfarenheterna ger en viktig grund för påverkansarbetet menar hon. Varje år bjuder styrelsen in till politikerträff och delar sin analys av brister och behov de har sett bland barn.

Minns ensamstående mammor

En annan insats som Birgitta Eriksson minns speciellt är träffarna för ensamstående mammor, ”Makalösa mammor”, som lokalföreningen ordnade 2007.

– Vi hade uppmärksammat att många var ganska ensamma med sina barn och genom de här träffarna fick de ett större nätverk, berättar hon. Sedan skämde vi bort dem lite också, säger Birgitta och ler lite busigt. Till exempel passade vi barnen medan mammorna blev klippta av frisör.

Vi ville ge barnen en upplevelse

Hon minns också sommarutflykterna till parken Furuvik med barn och föräldrar som inte hade råd själva.

– Vi ville ge barnen en upplevelse! När man kommer tillbaka från sommarlovet blir man ofta ombedd att skriva en uppsats om vad man har varit med om. Det är inte så kul för dem som inte har haft möjlighet att göra något.

– Det kändes väldigt bra att se deras förväntan och glädjen när de kom hem, säger Birgitta.

Engagemanget har gett henne stor glädje och känsla av mening.

– Barnen är ju allas våra. De är vår framtid.

Birgittas råd till dig som vill engagera dig:

• Bestäm själv hur mycket tid du vill lägga ner.

• Delta i det som du själv har intresse och anlag för. 

• Du kan arbeta direkt med barn, påverka politiker, fixa sponsorer eller skänka en sak!

• Låt det ideella arbetet se olika ut i olika perioder av livet.

• Jag var till exempel mindre aktiv under min mans tre sista år i livet.

• Det behöver inte vara så krångligt.

• Alla kan vara med!