Nu hotas Rohingyernas barn av en katastrof i katastrofen

Flyktinglägret Cox’s Bazar i Bangladesh riskerar att drabbas av stora översvämningar. Nästa monsunperiod är på väg med enorma mängder regn. Redan för ett år sedan orsakade cyklonen Mora stor förödelse i lägret. Då bodde cirka 150 000 flyktingar här. Idag är det drygt 900 000! Vi är på plats och jobbar mot klockan för att hinna skydda barnen!

Sedan augusti 2017 har mer än 688 000 rohingyer, på flykt från Burma, kommit till Cox's Bazar. Cirka 378 000 av dem är barn, som nu tvingas bo i provisoriska skjul gjorda av presenningar, rep och bambustänger. Rädda Barnen finns på plats och vi gör allt vi kan för att barn ska få den hjälp de har rätt till.

Trygga lekplatser, mat, vatten och toaletter

Hittills har vi öppnat 94 barnvänliga platser dit barnen kan komma för att träffa kompisar, leka och få trygghet och stöd av vår personal på plats. Vi har också delat ut matpaket och andra förnödenheter till 421 700 familjer och barn, ordnat med vatten, sanitet och renhållning och sett till att drygt 149 000 människor fått tak över huvudet. Totalt har vi nått nära 655 000 rohingyiska flyktingar med olika insatser.

Monsunregnen hotar nu att dränka flyktinglägret

Snart börjar nästa monsunperiod och enorma mängder regn väntas ställa till stor förödelse i lägret. Tillsammans med andra hjälporganisationer jobbar vi nu intensivt för att förhindra att barnen drabbas av en katastrof i katastrofen.

Minst 100 000 människor bedöms vara i så stor fara att de behöver flyttas för att inte drabbas av jordskred. Den andra stora faran i lägret är risken för översvämningar. 180 000 tillfälliga bostäder behöver förstärkas innan de kraftiga regnen börjar

Vi kämpar mot klockan för att skydda barnen

Vi gör allt vi kan för att säkra infrastrukturen i lägret, så att vi ska kunna få in mat och transporter om vägarna förvandlas till gyttja. Vi bygger vallar för att hindra jordskred och förser familjer med byggmaterial som kan användas till att förstärka bosättningarna mot regn och vind.

Vi delar också ut sollampor, bränsle, filtar och madrasser – och vi informerar familjer och barn om hur de ska sätta sig i säkerhet. Men det här är en kapplöpning mot tiden som vi måste vinna för att kunna skydda barnen.

Din hjälp behövs nu!

Tillsammans kan vi skydda och hjälpa i krig och katastrofer. Vi gör allt vi kan – och du kan vara med oss genom att bli månadsgivare här och nu.