En ljusare framtid för 350 000 rohingyiska barn

Adiza 8 år har fått en ryggsäck med skolmaterial på en av Rädda Barnens barnsäkra platser för Rohingyska barn i Bangladesh.

Sedan förra hösten har Rohingyiska barn och familjer från Burma sökt skydd under väldigt svåra förhållanden i överfulla läger i Bangladesh. Så här har vi kunnat ge dem en tryggare, friskare och mer utvecklande vardag.

De stora tillfälliga samlingarna tält på lerig upptrampad jord är ingen bra plats för barn att växa upp på. Men mitt i allt det svåra går det att hitta glimtar av ljus.

Barnens liv har vänts upp och ned. De har upplevt fruktansvärt våld och tvingats lämna sitt hem och sitt land. Men de har fortfarande lust att leka, utvecklas och tro på en bättre framtid. I det stora flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh gör vi allt vi kan för att ge barnen och deras föräldrar hopp och en så bra vardag som möjligt. Ett steg i taget.

Åttaåriga Adiza drömmer om att bli lärare

Flickan på bilden heter Adiza och har kommit till en av våra tillfälliga skolor i flyktinglägret de senaste månaderna. Ryggsäcken hon fått från oss är fylld med block, pennor, sagoböcker och en vattenflaska. Saker som hon använder varje dag för att lära sig nya saker och komma närmare sin dröm om att bli lärare.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Tiotusentals Rohingyska barn tillbaka i skolbänken

Att ha en utbildning är livsviktigt för ett barns framtid. För att barnen i lägren inte ska hamna efter så har vi satt upp över 100 tillfälliga skolor i området. Här får de lära sig matte och engelska, sjunga burmesiska och rohingyiska sånger och får livsviktig information om hygien och hur de kan hålla sig friska och säkra. 

Det finns plats för 35 elever i varje klassrum och de används hela dagarna. På förmiddagen är det öppet för barn mellan fyra och sex år. Eftermiddagen är uppdelad i två pass, först för barn mellan sju och tio och sedan för barn mellan elva och fjorton.

18-månader gamla Anwar är frisk igen efter att ha fått behandling mot lunginflammation på en av våra vårdcentraler i flyktinglägret i Cox's Bazar, Bangladesh.

Livräddande sjukvård för barn – dygnet runt

Många familjer kom till lägren utan någonting och undernäring hos barn och bebisar blev tidigt ett problem. Med din hjälp har vi kunnat sätta upp ett nätverk av vårdcentraler där vi kan ge grundläggande sjukvård, mödravård och livräddande behandling för undernärda barn.

Vårdcentralen har en speciell förlossnings- och mödravårdsavdelning, och är öppen dygnet runt. Vi har även en ambulans beredd för att hämta upp akut sjuka barn och vuxna.

En trygg plats för mammor och bebisar

Vi har särskilda platser där nyblivna mammor får hjälp att komma igång med amning och lär sig hålla en bra hygien trots vattenbrist. Bebisarna vägs och mäts och de som lider av akut undernäring får livräddande behandling. Vi följer barnens viktutveckling löpande och ser till att de ökar i vikt och blir starkare.  Dygnet runt finns vi till hands för mammor och deras bebisar.

Skydd mot dödliga sjukdomar

När hundratusentals människor samlas på en liten begränsad yta, utan vatten eller toaletter, så ökar riskerna för sjukdomsspridning. Sjukdomar som i värsta fall kan bli dödliga för små eller undernärda barn. Vi skyddar barnen mot smittspridning genom att hjälpa familjer med information om hur de kan hålla en bra hygien, hygienpaket med det viktigaste en familj behöver och tillgång till rent vatten.

Vi har byggt brunnar och satt upp vattenstationer där familjer kan hämta dricksvatten. Vi har också byggt väl upplysta toaletter och tvätt- och duschrum så att kvinnor och barn ska känna sig trygga i att använda dem, även när det är mörk ute.

Elvaåriga Nur är döv sedan födseln. När hans by i Burma attackerades tappade han bort sina föräldrar. Han bor nu med släktingar i lägret i Bangladesh medan vi söker efter hans familj. På vår barnvänliga plats får han stöd och hjälp av vår personal.

Sköra barn får hjälp att känna sig trygga igen

Många barn i lägren har upplevt fruktansvärda saker. På våra barnvänliga platser kan de få tillbaka en känsla av normalitet och trygghet igen. Här leker de, deltar i olika aktiviteter och har möjlighet att prata om det de har varit med om med trygga vuxna och psykologer.

I det enorma lägret i Bangladesh har vi satt upp totalt 139 trygga barnvänliga platser,  49 av dem är mobila och flyttas mellan olika områden.

Exempel på vad vi har vi gjort för de Rohingyiska barnen hittills

  • 10 vårdcentraler som är öppna dygnet runt, här finns även en förlossnings- och mödravårdsavdelning.
  • 9 trygga platser där mammor med små bebisar kan amma i lugn och ro.
  • Byggt 842 toaletter, grävt 63 nya brunnar och delat ut 12 000 hygienpaket.
  • Öppnat 139 trygga barnvänliga platser, 49 av dem är mobila och flyttas dit de behövs mest.
  • 2 barnsäkra platser specialiserade på att hitta, registrera och ta hand om ensamma barn medan vi letar efter deras anhöriga.
  • tak över huvudet till 85 000 barn och deras familjer.
  • Satt upp 115 tillfälliga skolor där nu 12 250 barn får undervisning.
  • Delat ut mat till 573 855 barn.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi alltid vara redo i krig och katastrofer och åstadkomma hållbara förändringar för barn över hela världen.