Undernärda Fatchima fick tillbaka sina runda kinder

Fatchima glad undernäring

Maria höll på att förlora sin lilla dotter Fatchima på grund av diarré och undernäring. Men tack vare snabb och effektiv behandling på Rädda Barnens näringsklinik fick hon tillbaka livskraften igen.

Fatchimas familj bor i ett fattigt område i Niger där matbristen och hunger ständigt är närvarande. Rädda Barnen är på plats i landet sedan 2005 för att förebygga och behandla undernäring hos barn. Bland annat driver vi en avdelning på sjukhuset i Aguie för akut undernärda barn. 

När Fatchima var 14 månader fick hon svåra diarréer av att dricka förorenat vatten. När hon varit sjuk i över en vecka tog mamma Maria med henne till vår vårdcentral där hon vägdes och mättes. 

Fatchima är undernärd
Omkretsen på överarmen visar graden av undernäring och rött på måttbandet betydde att Fatchima var allvarligt undernärd.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Fick hjälp på Rädda Barnens näringsklinik

Läget var kritiskt – Fatchima vägde bara fem kilo. Hon var så undernärd och uttorkad att hon måste läggas in för behandling på vår näringsklinik på sjukhuset i Agui. Maria lyckades övertala en man i byn som hade motorcykel att köra dem till sjukhuset för familjens sista sparpengar.

På näringskliniken fick Fatchima extra näringsberikad mjölk att dricka. Och trots att hon var så svag, drack hon upp allt på mindre än en timme. 

Snabb behandling mot undernäring räddar liv

Efter åtta dagars behandling hade hon gått upp ett kilo och diarrén hade upphört. Då kunde Maria ta med sin dotter hem för att fortsätta behandlingen där. 

Maria fick hämta ut näringstillägg på den lokala vårdcentralen och snart syntes det tydligt att Fatchima fått tillbaka sina runda kinder och glada ögon igen. Hon är ett levande bevis för att snabb behandling vid undernäring kan åstadkomma underverk med små barn.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi kämpa över hela värden för att förebygga och behandla undernäring i tid. Tillsammans räddar vi tusentals barns liv varje dag.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare