Här kan barnen återhämta sig efter våldsamheterna i Myanmar

Sajida glad kvadrat.png

I rohingya-krisen, även kallad barnens katastrof, har 380 000 barn flytt till Cox´s Bazar i Bangladesh. På bara några månader blev flyktinglägret överfullt och en osäker plats för barn. För att skydda dem finns våra barnvänliga platser och dygnet-runt-öppna mottagningar för barn som tappat bort sina familjer.

Sedan i augusti har vi öppnat 92 barnvänliga platser i flyktinglägret. Dit kan barnen komma för att leka, få psykosocialt stöd och prata med trygga vuxna. Det finns även två center för att ta hand om ensamma barn som förlorat eller tappat bort sin familj. Där får de bo medan vi letar efter deras anhöriga.

Sajida, 12 år får nya vänner och kan fortsätta lära sig läsa

Sajida är ett av de barn som går till våra barnvänliga platser i Cox´s Bazar. Här får hon utrymme att återhämta sig och bara vara barn igen.

- Vi känner oss lyckliga i Bangladesh. Vi har stöd från Rädda Barnen och vi kan lära oss läsa och skriva och spela. Jag gillar mina nya vänner. Vi berättar hemligheter för varandra och leker.

Vi hjälper barnen bearbeta det hemska

Det är viktigt att vi ger tillbaka någon form av struktur i vardagen och att vara på en barnvänlig plats kan hjälpa barnen att klara av kaoset omkring dem. Det ger också föräldrarna möjlighet att bygga upp sina liv igen medan barnen är hos pålitliga vuxna.

Vi har även hjälpt Sajidas familj med grytor, tallrikar, skedar, tvål, en matta, handdukar, presenning och ett vattenkärl. Sajidas mamma berättar att hon är tacksam över att dottern kan gå till oss.

- Min dotter Sajida känner sig säkrare och kan studera igen. Hon hjälper sina systrar med att hämta vatten och tvättar kläder, sen går hon dit. Efter lektionerna leker barnen - det finns ballonger, bollar och hopprep. Det hjälper dem att glömma det de såg i Burma.

Familjen hoppas på att återvända till sitt hem i Burma, men bara om det är säkert.