Vi kan rädda livet på 5,3 miljoner barn med lunginflammation

	Dr Moses Lobur undersöker Robert

Lunginflammation kan både botas och förebyggas. Ändå dör nära en miljon flickor och pojkar i sjukdomen varje år. Det är fler än alla som dör i mässling, malaria och aids sammantaget och orsaken är brist på medicin. Det här kan vi göra något åt!

Lunginflammation kan drabba barn i vilket land som helst. Men risken att dö är avsevärt mycket högre för barn i fattiga länder. Söder om Sahara kommer färre än hälften av alla barn med symptom till någon form av hälsovård. Men vi på Rädda Barnen vet att det här går att ändra på och vi vet hur man gör.

Livsviktig antibiotika kostar knappt 3 kr och 50 öre

Idag finns det enkla förebyggande metoder och en kur med antibiotika kostar bara cirka 3,50 kronor. Vi gör allt vi kan för att utbilda fler hälsoarbetare och nå ut med livsviktig sjukvård, antibiotika och vaccin till barn som bor i avlägsna områden med stor brist på läkare och vårdmottagningar. Målet är att rädda 5,3 mlljoner barns liv under åren fram till 2030.

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare

Lille Robert fick hjälp i tid

De allra flesta barn som drabbas är under två år, eftersom deras immunsystem ofta är nedsatt på grund av att de inte ammas effektivt eller är undernärda. Lille Robert, i Turkanadistriktet i Kenya, var bara nio månader när han blev sjuk. Han fick feber och kräktes och när han också började hosta och andas snabbt blev hans mamma Lydia orolig eftersom han haft liknande symptom, bara några veckor tidigare.

Lydia tog med sig Robert till Rädda Barnens sjukmottagning i Turkwel. Där arbetar Dr Moses Lobur som snabbt konstaterade att Robert fått lunginflammation och gav honom antibiotika. Sina kunskaper i barnmedicin har Dr. Moses fått vid sjukhuset i Lodwar, där vi specialutbildar personalen i barnsjukvård, förlossnings– och spädbarnsvård.

– Båda gångerna när Robert blivit sjuk har jag trott att det berodde på vädret, för det har varit kallt här, berättar Lydia. Nu hoppas jag att han blir bättre av medicinen vi fått. Dr. Moses har sagt att läget är under kontroll och att medicinen kommer att hjälpa.

Lydia säger också att hon är glad att hon gick till doktorn så snabbt – och att det känns tryggt att byns hälsoarbetare, Lucas, kommer varje dag för att se att allt går åt rätt håll. Lucas är också utbildad av oss för att kunna hålla koll på de minsta i byn.

Vi ställer krav på världens makthavare

För att fler barn som Robert ska överleva lunginflammation kämpar vi också för att världens makthavare ska ta krafttag mot sjukdomen. Vi vill till exempel se:

  • att regeringar säkerställer att antibiotika finns tillgängligt.
  • investeringar i vaccinationsprogram och billigare vacciner.
  • ökad tillgång till barnsjukvård så att barn som drabbas kan få syrgasbehandling när det behövs.
  • att fler hälsoarbetare utbildas som kan ställa diagnoser och agera, så att barn vår vård innan det är försent.

Tillsammans räddar vi barns liv!

Som månadsgivare är du med oss varje dag och kämpar för barns rätt till överlevnad. Om du inte redan är med – Bli månadsgivare idag!

Var med och gör världen bättre för barn varje dag!

Bli månadsgivare