En pärla för varje andetag räddar liv

En av våra mest effektiva åtgärder för att rädda barns liv är att utbilda hälsoarbetare i avlägsna områden långt från annan sjukvård. En av dem är Lucas i Turkwel i Kenya. I tio år har han hållit ett öga barnen i sin by, för att skydda dem mot dödliga sjukdomar.

Lucas bor i Turkanadistriktet i Kenya. Han är en av 24 lokala hälsoarbetare som fått utbildning av oss för att hjälpa till i grannbyarna runt sjukvårdsmottagningen i Turkwel. Hälsoarbetarna tränas speciellt för att kunna upptäcka de vanligaste och farligaste sjukdomarna hos barn, som diarré, malaria, undernäring och lunginflammation.

I tio års tid har Lucas hållit ett öga på barnen i Turkwel. Han ser till att de som blir sjuka kommer iväg till läkare när det behövs och han övervakar att barn som varit hos doktorn och fått antibiotika, verkligen blir bättre. Lucas arbete räddar barns liv varje dag.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Pärlbandet hjälper Lucas att upptäcka lunginflammation 

Över 30 procent av sjukdomsfallen bland barnen i den här avlägsna regionen har visat sig vara lunginflammation, en sjukdom som snabbt kan bli livshotande om den inte upptäcks och behandlas i tid.

Sjukdomen kan vara svår att diagnosticera, men Lucas har lärt sig en enkel metod. Han tar hjälp av ett pärlband och en timer. Pärlorna har olika färger för barn i olika åldrar och han använder dem för att noggrant räkna barnens andetag. Tack vare det vet han precis när det är dags att ge medicin.

Färre barn dör

Sedan vi utbildade hälsoarbetarna i Turkanadistriktet har dödsfallen bland barnen minskat. Framgången beror till stor del på att hälsoarbetarna själva är födda i byarna där de arbetar. De är engagerade och respekteras av de andra invånarna. Föräldrarna lyssnar och tar till sig råd om barnens hälsa och blir mer uppmärksamma på olika symptom som kan vara allvarliga.

Det är du som gör det möjligt!

Vi på Rädda Barnen arbetar över hela världen för att barn ska få sjukvård och medicin – oavsett var de bor. Som månadsgivare är du med oss varje dag och kämpar för att rädda barns liv. Om du inte redan är med – Bli månadsgivare idag!

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare