Rohingya: Så hjälper vi Rania att gå igen

Rohingya-flicka

10-åriga Rania bodde med sin familj i en by i Burma när militären kom. De dödade båda hennes föräldrar och själv blev hon skjuten rakt igenom benet, när hon försökte fly. På Rädda Barnens vårdcentral och barnvänliga plats i flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh får Rania nu hjälp för att återhämta sig efter den svåra förlusten.

Rania bor i lägret med sin faster, farbror och sina kusiner. De var farbrodern som räddade hennes liv när hon blev skjuten. Han lyfte upp henne och bar henne sedan i 15 dagar under flykten till Burma.

Swisha till 900 6008 och hjälp oss ta hand om fler barn i krig.

Vi hjälper barn som skadats på vår vårdcentral

Under den första månaden i lägret kunde Rania inte gå på grund av skottskadan. Benet ville inte läka. Det var först sedan hennes faster burit henne till sjukhuset som det vände.

Där opererade de Ranias ben och därefter har hon fått besöka Rädda Barnens vårdcentral regelbundet för att få antibiotika och hjälp att lägga om såret. Så äntligen, efter fyra månader är benet bättre och Rania har börjat få rutiner i sitt nya liv. 

– I Burma bodde vi i ett hus som var byggt av lera och jag tyckte mycket om det. Jag gick upp varje morgon och gick till skolan. På eftermiddagarna sprang jag hem och lekte med mina kompisar, berättar Rania.

Så är det här i lägret också. Varje dag går hon till den tillfälliga skolan och därefter till Rädda Barnens barnvänliga plats för att leka med andra barn. 

– Jag har fortfarande för ont för att kunna delta i alla lekar, men det gör inte så mycket. Helst av allt vill jag rita fina blommor.

Rania leker på Rädda Barnens barnvänliga plats för rohingyiska barn som flytt från Burma.

Vi ser till att Rania återhämtar sig både fysiskt och psykiskt

Hittills har vi öppnat 94 barnvänliga platser i lägret, varav 8 är avsedda för lite äldre flickor. Personalen på den barnvänliga platsen som Rania går till följer noggrant upp henne för att se till att hon återhämtar sig både fysiskt och psykiskt.

Vi håller också kontakt med familjen regelbundet för att kunna stötta dem om det behövs, så att Ranias framtid ska kunna bli så trygg och bra som möjligt. 

Med din gåva kan vi hjälpa fler barn som Rania och sätta upp fler barnvänliga platser i konfliktområden -  Swisha nu till 900 6008.