Återförenade med sin mamma efter tre år

De blodiga konflikterna i Sydsudan har splittrat tusentals barnfamiljer de senaste åren. Vi gör allt vi kan för att de ska få återförenas. Hittills har vi kunnat hjälpa över 5 500 barn att hitta hem igen. Några av dem är Amous tre små flickor.

– Jag sjöng, grät och dansade när jag fick veta att mina flickor levde, berättar mamma Amou som kom ifrån sina barn när deras by attackerades. Det skulle dröja tre långa år innan de kunde återförenas.

På grund av ett giftigt ormbett hade Amou blivit tvungen att hastigt lämna sina barn hos en granne för att åka in till sjukhuset. Då var döttrarna fem, sju och nio år gamla. När hon kom tillbaka dagen efter möttes hon av en spökstad. Alla hus var nedbrunna och inga levande människor fanns kvar. Hon befarade att barnen var borta för alltid.

Med hjälp av våra register kunde vi hitta barnen

Efter tre år av ovisshet fick Amou veta att Rädda Barnen, tillsammans med andra organisationer, registrerade alla ensamma barn och familjer som förlorat barn. Hon tog kontakt med en av våra medarbetare som hjälpte henne att göra en efterlysning som spreds till alla våra kontor i landet.

Vi sökte i nationella databaser och scannade skolor och flyktingläger efter barn som stämde in på hennes beskrivning. Och så kom genombrottet! Barnen var säkra hos sin farbror som hittat dem ensamma i skogen efter attacken mot byn.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Två glada tjejer
Storasyster Awel var bara 9 år när hon räddade livet på sina småsyskon. De kom undan den brutala attacken på sin by och kunde till slut återförenas med sin mamma med hjälp av Rädda Barnen.

Storasyster Awel räddade syskonens liv

När soldaterna började tända eld på husen i byn hade nioåriga Awel tagit sina småsyskon i händerna och flytt i panik in i skogen. Där gömde de sig en hel vecka och klarade sig mirakulöst från vilda djur och angripare tills deras farbror hittade dem och kunde föra dem till säkerhet.

Tack vare storasyster Awel kom systrarna alltså undan den brutala attacken och kunde till slut återförenas med sin mamma med hjälp av Rädda Barnen. Det var en överlycklig mamma som återsåg sina barn igen.

En rädda barnen medarbetare som sköter register över ensamma barn

Familjen är tillsammans igen

Nu bor allihop tillsammans i ett litet hus, barnen går i skolan och älskar att sjunga och dansa. Storasyster Awel glömmer inte vad Rädda Barnen gjort för hennes familj och har vänt de svåra upplevelserna till en drivkraft inför framtiden.

– Jag drömmer om att få jobba för en humanitär organisation när jag blir äldre, så att jag kan hjälpa andra barn som jag att hitta sina föräldrar igen, säger hon.

Vi gör allt vi kan för att hjälpa barn att hitta sina familjer

Tillsammans med våra partnerorganisationer gör vi vårt yttersta för att hitta fler mammor och pappor eller mostrar, farbröder, mormödrar och andra släktingar. 

Hittar vi ingen biologisk familj så ordnar vi med andra vårdnadshavare. Många av familjerna som lever på flykt är otroligt hjälpsamma och tar gärna hand om ett extra barn, hur stor familjen än är.

Ett effektivt nätverk av hjälparbetare

Rädda Barnen är den organisation i Sydsudan som leder arbetet med att hitta, registrera och återförena barn som kommit bort från sin familj under den pågående konflikten i landet. Vi utbildar våra partnerorganisationer, ansvarar för teknik och hanterar all information och data. 

Vi har även byggt ett nätverk av hjälparbetare över stora delar av norra Uganda dit många av flyktingarna fån Sydsuan har tagit sin tillflykt. Hjälparbetarna är själva flyktingar som kan barnens språk och förstår deras behov. De ser snabbt till att ensamma barn får trygg omsorg och psykologisk första hjälpen i väntan på att vi hittar deras familj.

Det är du som gör det möjligt!

Tack vare alla fantastiska människor som regelbundet bidrar med pengar och engagemang, kan vi hjälpa och skydda barn i krig och katastrofer. Tillsammans ger vi fler barn en tryggare barndom. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare