Kraftig tsunami i Indonesien slog barns liv i spillror

Förädelse efter tsunami i Indonesien

Förödelsen är enorm efter den kraftiga jordbävningen och tsunamin på ön Sulawesi. Flera meter höga vågor svepte med sig allt i sin väg och många har mist livet. Dödssiffran stiger för varje dag. Vårt katastrofteam är på plats och gör sitt yttersta för att hjälpa barn och familjer.

Situationen är katastrofal. Kraftiga efterskalv har tvingat barnfamiljer att sova utomhus av rädsla för att ännu fler hus ska rasa. Infrastrukturen slogs sönder och i vissa områden finns varken vatten, el eller telekommunikation. Jordskred blockerade vägarna och flygplatsen i den hårt drabbade staden Palu skadades allvarligt. Men nu har röjningen satts igång och hjälpen börjar nå fram.

Var med och rädda barns liv!

Bli månadsgivare

Många ensamma barn

Över 600 000 barn är drabbade av den omfattande katastrofen. Många av dem har tappat bort eller förlorat sina föräldrar. De är ensamma och har sett saker som inga barn ska behöva se. Hela deras värld och vardag har kollapsat.

Lidandet är ofattbart! Ensamma barn sover på tillfälliga uppehållsplatser eller ute på gatorna, utan tillgång till mat, medicin, vatten eller emotionellt stöd. Efter en sådan här tragedi behöver barn hjälp att bearbeta sina trauman under en lång tid.

Stor risk att sjukdomar sprids 

Vi är mycket oroade över att allt fler barn blir sjuka i diarré. När familjer lever under svåra förhållanden i trånga uppehållsläger ökar risken för att sjukdomar sprids i den smutsiga miljön. Det ligger skräp och sopor överallt och det är svårt för familjer att hålla en dräglig hygien utan tillgång rent vatten och toaletter.

Omfattande hjälpinsats

Rädda Barnen har arbetat i Indonesien sedan 1976 och har beredskap för katastrofinsatser. Vi samarbetar med landets regering, andra hjälporganisationer och lokala myndigheter för att på bästa sätt koordinera hjälparbetet. Den största utmaningen är att ta sig fram till de nödställda. Tillsammans kämpar vi nu för att nå fram till byarna runt Dongala, där vi befarar stor förödelse och många dödsoffer. 

– Skadorna är enorma. Stora byggnader har kollapsat; kustområdena har sköljts bort; hundratals har dödats och tyvärr tror vi att dödssiffran kommer att stiga dramatiskt, berättar Tom Howells hos Rädda Barnen i Jakarta.

Det här gör vi nu

Vi gör nu allt vi kan för att leverara livsviktig nödhjälp till barnen och utnyttjar varenda tillgänglig transportmöjlighet via hav, land och flyg. Det här gör vi under de närmaste dagarna:

  • Levererar tält, presenningar och filtar så att familjer kan sova varmt och torrt.
  • Ger familjer viktiga hygienartiklar som tvål, tandborstar, shampo, tvättmedel, hinkar, vattendunkar och handdukar, för att förhindra spridning av dödliga sjukdomar.
  • Identifierar ensamma barn, ger dem psykologiskt stöd och återförenar dem med sina anhöriga.
  • Sätter upp barnvänliga platser där barn kan leka säkert, prata med trygga vuxna och få lite andrum i allt kaos.  
  • Delar ut skolmaterial för attfå igång skolundervisningen igen, så att barnen inte ska få ett avbrott i sin utbildning.

Det kommer att bli en lång återhämtningsprocess och vi stannar kvar så länge barnen behöver oss.

Var med och rädda barns liv

Bli månadsgivare nu!