Våra ambulanser räddar barns liv

Tuk tuk ambulance

För miljontals barn och gravida kvinnor i avlägsna och otillgängliga områden är avståndet till sjukvård en fråga om liv eller död. Vi gör allt vi kan för att sjukvården ska ut till alla barn i varenda liten by – var de än bor.

När nöden är framme finns det ingen tid att förlora. Med din hjälp tar vi oss fram längs vägar, över vatten och till fots för att hjälpa de barn som behöver det mest. Så här gör vi för att barnen ska komma snabbare till sjukhuset.

Tuk-tuk-ambulansen räddar liv på tre hjul

På landsbygden i Mali kör Arouna en tuk-tuk-ambulans med ett flak där sjuka barn och gravida kvinnor kan ligga ner i skydd av presenningen. Hans uppgift är helt enkelt att spara tid, pengar – och liv!

 “Innan Rädda Barnen startade den här transporten, var vi tvungna att ringa till sjukhuset och beställa en ambulans, berättar Arouna. Det tog evigheter innan den kom och det var extremt dyrt.  Nu när vi har såna här enkla ambulanser kan vi köra våra sjuka barn mycket snabbare till sjukhuset – det räddar många liv.”

Var med och hjälp barn varje dag året runt!

Bli månadsgivare

Cykelambulans

Lorenz kör cykelambulans

Lorenz har gjort många akutresor till sjukhuset med barn och mammor. På landsbygden i Moçambique kör han runt patienter på vagnen bakom sin trygga cykel. En enkel madrass gör färden mjukare och ett litet soltak ger patientens huvud lite skydd.

Det är ett jobb som kräver både styrka och uthållighet, eftersom vägarna är dåliga och det närmaste sjukhuset ligger nästan fem timmar bort. Men Lorenz är alltid redo: ”Det som motiverar mig är människors olika problem. Jag vill hjälpa till och det här är en möjlighet att göra det.”

Ambulansbåt

Ambulansbåtar snabbaste vägen till sjukhuset

För många gravida kvinnor i Somalia är avståndet till mödra- och förlossningsvård en fråga om liv eller död. I kustområdet Bari i nordöstra delen av landet kunde det tidigare ta upp till 48 timmar att ta sig till närmaste sjukhus. Men med våra ambulansbåtar tar det bara fyra timmar.

”Många förlorade sina liv på väg till sjukhuset på grund av den långa farliga resan på svårframkomliga vägar, berättar Abdiqafar, en av de som ansvarar för ambulansbåtarna. Vi var tvungna att komma på ett sätt att minska transportsträckan och vi hoppas att det här ska rädda livet på många blivande mammor och deras bebisar.”

Baldwins motorcykeltaxi kör dygnet runt

I Changara, i Busiadistriktet i Kenya har gravida kvinnor en alldeles särskild ambulans. Dygnet runt kan de ringa Baldwin som kör en motorcykeltaxi till mödravårdscentral och förlossning. Med hans hjälp får kvinnorna en säker förlossning och slipper föda sitt barn hemma utan professionell hjälp. Fler mammor och bebisar överlever.

”Ibland när jag är på väg med en kvinna till förlossningen, ringer en annan, och jag måste skynda mig tillbaka. Ofta mitt I natten, berättar Baldwin.” 

Det är du som gör det möjligt

Vi på Rädda Barnen arbetar runt om i världen för att alla gravida kvinnor och spädbarn ska få tillgång till sjukvård. Och det är du som gör det möjligt. Tack vare alla fantastiska människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi rädda många barns och mammors liv.

Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här!

Bli Månadsgivare