Gaza: Barn dödas och skadas vid protesterna

Sedan protesterna i Gaza inleddes för ett år sedan har 51 barn dödats och över 6 000 skadats när de närvarat vid proteser vid gränsen mellan Gaza och Israel. Fler än 1 000 barn har skjutits med skarp ammunition med skador för livet som följd.

Många av dem som överlevt lider av svåra skador för livet eftersom de inte kunnat få tillgång till rätt vård. Behoven av specialistvård har nått gränsen för vad Gazas sjukvårdsystem klarar av, och efter många år av blockad står sjukvården på randen till kollaps. Enligt WHO har 80 % av barnen som skadats vid protesterna blivit nekade, eller fått försenade tillstånd till att lämna Gaza för att söka akutsjukvård i Israel. 

Tusentals barn har fått mycket allvarliga skador, som t ex förlorad syn, huvudskador och amputerade ben. Enligt WHO har 21 barn fått sina kroppsdelar amputerade till följd av skador som de fått vid protesterna.

Var med oss och kämpa för barnen dygnet runt!

Bli månadsgivare

Vi finns på plats för barnen i Gaza. Här träffar Faris vår personal.

Faris fick inte vård i tid och förlorade sitt ben

Faris, 16 år, blev skjuten i benet med skarp ammunition när han närvarade vid protesterna i oktober förra året. Läkarna i Gaza gav omgående en rekommendation om akutsjukvård i Israel och han, som en av få, blev beviljad tillstånd att resa. Men resetillståndet blev fem dagar försenat, så när han väl kom till sjukhuset i Jerusalem var det försent att rädda hans ben. Läkarna tvingades amputera hans ben ovanför knät. 

– Jag hade inga vapen eller någonting, jag bara stod där som alla andra. När jag blev skadad började jag skrika: ’hjälp mig, hjälp mig’. Några män kom och hjälpte mig, och sen på sjukhuset var smärtan outhärdlig. Jag tittade på mitt ben, det var iskallt.

Lider av skadorna fysiskt och psykiskt

Utöver fysiska skador har barnens mentala hälsa aldrig varit sämre i Gaza. En undersökning som vi genomförde innan protesterna började visar att många barn lider av psykisk ohälsa.

Barnen har levt i en humanitär i kris i många år som befäst en känsla av hopplöshet, ångest och depression. Vi intervjuade Faris* tre månader efter att han fick sitt ben amputerat. 

– När jag går ut och ser alla andra barn som spelar fotboll och springer blir jag ledsen. Jag klara inte av det. Sen den dagen de amputerade mitt ben går jag inte ut längre. Jag stannar inomhus, hemma, berättar han.

Det här gör vi gör vi för barnen i Gaza

  • Driver barnvänliga platser där barn kan få psykosocialt stöd
  • Vi ger barn tillgång till utbildning
  • Skapar arbetstillfällen för familjers egenförsörjning.

Hittills har vår insats i Gaza nått fler än 50 000 personer.

Alis bror sköts ihjäl vid protesterna.

Alis bror sköts ihjäl i protesterna

Ali, 16 år, blev svårt skadad av splitter i sitt ben när han närvarade vid proteserna i juni 2018. Fyra månader senare blev hans yngre bror Yousef, 14 år, skjuten i bröstet med skarp ammunition vid proteserna och dog. Alis familj säger att de inte kan försonas med tanken på att den yngre brodern för alltid är borta. 

– Huset känns tomt. Min bror brukade bringa liv och lycka till vårt hem. Jag kunde inte tro att det var sant. Min pappa åkte iväg för att träffa honom. Först sa de att han blivit skjuten och att han förts till Shifaa-sjukhuset, och sen sa de att han var död. Vi blev alla chockade. Jag vill inte vara hemma eftersom det är fullt av minnen av honom här, berättar Ali.

Stoppa kriget mot barnen!

Från och med 2019 kommer vårt arbete för att skydda barn i krig och konflikter vara av högsta prioritet, både i form av direkta insatser och i vårt påverkansarbete.

Vår globala kampanj har som mål att:

  • Säkerställa att internationella lagar och normer efterlevs i väpnade konflikter
  • Ställa krigsförbrytare till svars för sina handlingar
  • Agera i praktiken för att skydda barnen på plats och främja deras rehabilitering och återhämtning

Läs mer om Stoppa kriget mot barnen här