Fattigdom och våld tvingar barnfamiljer på livsfarlig resa till USA

Nu upprörs världen av fotot på pappan och hans lilla dotter som drunknade när de försökte simma över floden som gränsar till USA. Bilden är en tragisk påminnelse om den livsfarliga resan som familjer gör för att fly undan brutalt våld och extrem fattigdom i sina hemländer.

Mer än 500.000 män, kvinnor och barn har korsat gränsen mellan Mexiko och USA sedan början av 2019. Barnfamiljer vandrar i veckor och månader, utan tillräckligt med mat, vatten eller skydd mot våld. Och farorna upphör inte när de lyckas ta sig över gränsen. Barns rättigheter fortsätter att kränkas när de separeras från sina familjer och hålls i förvar ensamma, rädda, trötta, smutsiga och hungriga. Situationen i flyktingförvaren i Texas är osmaklig och oacceptabel.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Eller swisha till 900 6008 och märk gåvan FLYKT

Exempel på vad pengarna räcker till

50 kronor kan ge ett barn på flykt en varm filt.

100 kronor kan ge ett barn mat som räcker i 20 dagar.

150 kronor kan ge ett barn en skolväska fylld med skrivböcker, pennor och annat som behövs för att kunna fortsätta sin utbildning.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Vi sätter upp barnvänliga trygga platser

Rädda Barnen och andra ideella organisationer är fortfarande inte tillåtna i flyktingförvaren  i Texas, men i transitlägren i New Mexico är vi på plats och driver trygga barnvänliga platser där vi tar emot barn som lämnat förvaren. 

Våra aktiviteter för barnen är ofta deras första möjlighet att få leka och skratta på flera veckor eller månader. När föräldrarna vet att deras barn är trygga på våra barnvänliga platser kan de få lite tid och möjlighet att återhämta sig och planera för nästa steg för sin familj. 

Delar ut förnödenheter

Vi hjälper även våra lokala partners att dela ut förnödenheter som mat, hygienpaket, blöjor och kläder. På vårt lager packas just nu 2000 hygienpaket, 1200 mjukisdjur och 2000 barnböcker för leverans inom en vecka.

Vi väljer inte sida – vi väljer barnen

De omänskliga förhållandena i flyktingförvaren är skadliga för barnens fysiska och psykiska hälsa. Det här är en fråga om barns rättigheter och om mänsklig anständighet. Alla barn har rätt att få tillräckligt med mat, tak över huvudet, sjukvård, tillsyn och utbildning.

Att söka asyl är inte ett brott. Vi uppmanar de ansvariga att prioritera barns rättigheter och se till att barn vid gränsen behandlas med respekt, omsorg och vänlighet.

Vi finns med längs flyktvägarna

Rädda Barnen finns på plats i USA, Mexiko och i länderna som barn och unga flyr från och arbetar för att hantera orsakerna till migration. Så här skyddar vi barn och unga i Centralamerika:

  • Förhindrar att ungdomar ger sig ut på farliga flyktvägar, genom att ge dem bättre möjlighet att hitta en försörjning och utvecklas i sitt eget land.
  • Gör skolan till en trygg och säker plats för eleverna, genom fredsbyggande aktiviteter tillsammans med elever, lärare och föräldrar.
  • Skyddar kvinnor och ungdomar mot trafficking och människosmuggling.
  • Stärker och förbättrar de skyddssystem som finns för barn på flykt inom och mellan länder i Centralamerika.
  • Stärker skyddssystemen för barn som deporteras tillbaka till sina hemländer.