En miljon barn drabbade av cyklonen i Moçambique

Cyklonen Idai har orsakat häftiga översvämningar och enorm förödelse för över två miljoner människor i sydöstra Afrika. Värst drabbat är Moçambique där hundratusentals har blivit hemlösa. Vårt katastrofteam är på plats och gör sitt yttersta för att hjälpa barn och familjer.

Senast uppdaterad 2019-04-04 kl 15:00

Barns liv slogs i spillror när cyklonen Idai drog in med full kraft in över Moçambique, Malawi och Zimbabwe den 14 mars. Flera floder svämmade över och stora vattenmassor krossade hem, sjukhus och skolor. Infrastrukturen blev helt utslagen. Det saknas mat, rent vatten, vägar, el och telekommunikation. Toaletter och avloppssystem är förstörda och dricksvattnet förorenat. Vattnet har nu sjunkit undan på många håll, men det är fortfarande svårt att ta sig fram. 

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Vår helikopter når fram till barnen

Vi har arbetat i den här regionen sedan 1980-talet och har alltid katastrofberedskap. 51 ton nödhjälp har landat på flygplatsen i Moçambique och vårt katastrofteam ser till att alla livsviktiga saker når fram till barnen. Vi är en av få organisationer som har egen helikopter. Med hjälp av den får vi en bra överblick över katastrofområdet och kommer snabbt fram till de barn som är värst drabbade. 

Med hjälp av vår helikopter får vi en bra överblick över katastrofområdet och kan ta oss fram till barnen som är värst drabbade.

Det här gör vi nu

  • Levererar tält, presenningar och filtar så att barnfamiljer kan sova varmt och torrt.
  • Delar ut viktiga hygienartiklar somtvål, tandborstar, rengöringsmedel, tvättmedel, vattenreningstabletter, hinkar, vattendunkar och myggnät, så att barnfamiljer ska kunna sköta sin hygien och förhindra att dödliga sjukdomar sprids.
  • Delar ut högenergikex och ger särkilt stöd till mammor och spädbarn för att förebygga undernäring.
  • Leder insatserna för att hitta alla barn som kommit ifrån sina anhöriga i kaoset. Vi ser till att de får skydd och söker efter deras anhöriga.
  • Sätter upp mobila sjukvårdsmottagningar för barnfamiljer som sökt skydd i tältläger och på tillfälliga uppehållsplatser. 
  • Sätter upp barnvänliga platser där barn kan leka säkert, prata med trygga vuxna och få lite andrum i allt kaos.
  • Startar tillfälliga skolor och levererar skolmaterial, så att barnen inte ska få ett avbrott i sin utbildning.
En kvinna med ett barn har sökt skydd i ett tältläger efter att ha förlorat sitt hem i cyklonen i Mocambique.
Carolina och hennes små barn flydde från sitt hem när vindbyarna och översvämningarna raserade byggnaderna omkring dem. Nu har de absolut ingenting kvar, cyklonen förstörde allt.

Värst i Moçambique

Moçambique drabbades hårdast. Ett område som sträcker sig över 50 kilometer ställdes helt under vatten och desperata människor klamrade sig fast på hustak och i träd i väntan på hjälp. Här har över 1,8 miljoner männsikor drabbats av cyklonens framfart. En miljon av dem är barn och många av dem har kommit ifrån sina föräldrar. 

Hårdast drabbad är kuststaden Beira där 600 000 invånare nu är i behova av hjälp med skydd, vatten och mat. 85 000 hektar åkermark har förstörts innan skördetid. Även i grannländerna Zimbabwe och Malawi är förödelsen stor.

Stor risk att epidemier bryter ut

Vi på Rädda Barnen oroar oss extremt mycket för att epidemier ska bryta ut. Vattnet har börjat sjunka undan och lämnar efter sig en lerig mark, med döda människor och djur bland all förstörd bebyggelse. Källor och brunnar har förorenats, rent vatten är en bristvara och människor lever trångt i läger och tillfälliga uppehållsplatser med små möjligheter att sköta sin hygien. Då ökar risken för malaria, kolera och andra diarrésjukdomar. Flera fall av kolera har redan rapporterats.

Det kommer att bli en lång återhämtningsprocess och vi stannar kvar så länge barnen behöver oss.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare