På barnens sida i hundra år

Glada barn skrattar tillsammans med personal från rädda barnen

I hundra år har Rädda Barnen steg för steg gjort världen till en bättre plats för barn, över hela världen och även här i Sverige. Fortfarande finns det mycket kvar att göra, och vi behöver din hjälp!

Söndag 19 maj är det 100 år sedan Rädda Barnen formellt grundades i London. Under de hundra åren har vi hjälpt miljontals barn. Några av de största krig och katastrofer där vi har eller har haft insatser:

Första världskriget  För att lindra nöden hos drabbade barn i följderna efter första världskriget startades Rädda Barnen 1919. 

Andra världskriget  För drabbade barn startade vi sponsorskap under andra världskriget. I efterdyningarna av kriget arbetade vi med barn som överlevt koncentrationslägren och barn som tvingats fly i Frankrike, Jugoslavien, Polen och Grekland.

Koreakriget  Våra team anlände 1953 och satte bland annat upp hälsokliniker och lekplatser. Vi stannade och hjälpte barnen i över 20 år.

Vietnamkriget  Rädda Barnen var den första internationella hjälporganisation som tilläts återvända till Vietnam efter kriget var slut.

Tsunamin i Sydostasien 2004  Med hjälp av våra givare genomförde vi en av de största insatserna i vår historia. Vår femåriga insats nådde en miljon barn och familjer. 

Kriget i Syrien  2011 startade kriget i Syrien och sedan dess har vi hjälpt de syriska barnen med näringsrik mat, rent vatten, läkarvård, psykosocialt stöd och utbildning. Hittills har vi nått 3,1 miljoner barn och föräldrar i Syrien.

Ebolaepedemin i västra Afrika 2014  Vi nådde 4,6 miljoner barn och familjer med våra insatser under det dödligaste ebolautbrottet någonsin. Bland annat drev vi ett behandlingscenter som ökade landets kapacitet för ebolapatienter med 20 %.

Konflikten och hungerkatastrofen i Jemen  Vi är på plats och behandlar svårt undernärda barn i en av världens största humanitära kriser. Sedan 60-talet har vi funnits i Jemen och har nu över 700 anställda i landet, 2 000 volontärer och flera lokala samarbetsorganisationer som varje dag arbetar för att barn ska överleva och utvecklas.    

Var med oss och gör världen till en bättre plats för barn

Bli månadsgivare idag!