På plats för barnen i Gaza

En pojke i en rullstol

Barn och unga växer upp i ett samhälle som präglas av rädsla, hopplöshet och psykisk ohälsa. Rädda Barnen är på plats med humanitära insatser för att ge stöd till barnen i Gaza.

Mer än 50 år av ockupation och tio år av blockad har gjort livet outhärdligt för de palestinska barnen och familjerna i Gazaremsan. Bristen på framtidstro har lett till regelbundna protester, varje gång med livet som insats. Rami, 13, är ett av de över tusen barn som skadats allvarligt i protesterna. 

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Rami är ett av tusen barn som skjutits i protesterna

Sedan våren 2018 har regelbundna protester pågått längs barriären mellan Gaza och Israel. Flera hundra palestinier har dödats och tiotusentals har skadats i protesterna under 2018. Uppemot 6000 barn har skadats och bland de dödade är många barn.  

Rami är ett av över 1 000 barn som blivit skjutna med skarp ammunition av israeliska soldater när han närvarade vid protesterna. Hans familj bor i ett flyktingläger i Gazaremsan under fattiga förhållanden.

- De började skjuta mot oss och sen kom det tårgas. Jag sprang undan och hittade min bror. Vi bestämde oss för att gå hem, och då sköt de mig. Jag föll ner på marken. Min bror började gråta och sa: jag kan inte rädda dig! Han började ropa till folk runt oss: hjälp till att bära honom! De tog mig till en ambulans som sedan körde mig till ett fältsjukhus i närheten, berättar Rami*

Stort behov av sjukvårdspersonal i Gaza

Det var nära att Rami fick sitt ben amputerat på grund av den svåra skadan. Men efter flera operationer verkar det som att hans ben går att rädda. Om benet kommer kunna bli helt återställt är fortfarande osäkert. Sjukvårdspersonal går på knäna i den redan överbelastade sjukvården när skadade från protesterna förs till sjukhusen.

Det saknas bland annat personal, utrustning, medicin och sängplatser. Flera barn har dött till följd av sina skottskador eller blivit tvungna att amputera kroppsdelar. Rädda Barnens socialarbetare följer bland annat Rami*s situation och ser till att han får vård, mediciner och psykosocialt stöd för det trauma han varit med om.

Rami sitter i rullstol. Både han och hans bror skadades under protesterna i Gaza.
Rami och hans bror som också skadats under protesterna.

Det här gör vi gör vi för barnen i Gaza

  • Driver barnvänliga platser där barn kan få psykosocialt stöd
  • Vi ger barn tillgång till utbildning
  • Skapar arbetstillfällen för familjers egenförsörjning.

Hittills har vår insats i Gaza nått fler än 50 000 personer.

Bakgrund till protesterna i Gaza

I Gaza lever drygt två miljoner människor, varav fler än hälften är barn. De lever under en blockad som innebär att absolut ingenting, varken människor eller förnödenheter, kan föras ut eller in i Gaza utan Israels tillstånd. Enligt Världsbanken är ekonomin i ”fritt fall” med utbredd fattigdom och arbetslöshet som följd.

- Gaza kan närmast beskrivas som världens största utomhusfängelse. Blockaden mot Gaza innebär inte bara en kollektiv bestraffning som kränker grundläggande mänskliga rättigheter, den förvärrar också den redan svåra humanitära krisen. Blockaden måste hävas, säger Saman Saidi som under hösten 2018 jobbade som kommunikationsansvarig för Rädda Barnens humanitära insatser i de ockuperade palestinska områdena.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare