Rohingyernas barn väntar fortfarande på upprättelse

Två år har gått sedan över 740 000 rohingyer tvingats fly från våld och förföljelse i Myanmar till grannlandet Bangladesh. Barnen har sett eller själva utsatts för fruktansvärda övergrepp som inget barn ska behöva uppleva. För att de ska få en värdig framtid måste de ansvariga för brotten ställas till svars.

Rohingyernas barn har berättat för oss om ofattbara grymheter i Myanmar. De har sett våldtäkter, tortyr och mord. Flera har själva blivit våldtagna och/eller torterade. Många har berättat att vänner och familj dödas framför deras ögon. Det enda de kunde göra var att fly för sina liv.

Vid sidan av alla dessa tusentals vittnesmål finns flera starka belägg för att övergrepp mot mänskliga rättigheter och krigsbrott har begåtts. FN har kallat attackerna i Myanmar för "ett skolboksexempel på etnisk rensning". Vi får inte låta detta gå obemärkt förbi.

Swisha din gåva via gåvoformuläret här! Du kan välja Swish som betalsätt i sista steget.

Ge en gåva

Fortsatt svåra förhållanden i lägret

Efter att ha fått utstå några av de värsta tänkbara brotten mot mänskliga rättigheter lever rohingyerna alltjämt i temporära boenden gjorda av inget mer än bambuträd och plastskynken, utan tillgång till en ordentlig utbildning.

– Ett av tio barn är fortfarande undernärda och oron för människohandel, droger och kriminalitet är stor bland barnen, säger David Skinner, Rädda Barnens chef för hjälpinsatserna för de rohingyer som flytt till Bangladesh.

Närmare en miljon Rohingyer, varav över 500 000 är barn, befinner sig i distriktet Cox's Bazar i Bangladesh vid gränsen till Myanmar, i det flyktingläger som på rekordtid växte till världens största under hösten 2017. Inte sedan folkmordet i Rwanda 1994 har så många människor på så kort tid tvingats på flykt.

Rohingiska barn ser på hur vatten från monsunregnet ansamlas mitt i flyktinglägret där de bor. Foto:Hanna Adcock / Rädda Barnen

Beroende av hjälporganisationer

Fortfarande är förhållandena i lägret mycket svåra och rohingyerna är helt beroende av hjälporganisationer. Tryggheten i lägret är ett växande problem. Könsbaserat våld och begränsad rörelsefrihet drabbar särskilt kvinnor och flickor. Personer med funktionsvariationer och svåra sjukdomstillstånd har svårt att få tillgång till tjänster som till exempel sjukvård och skola. Mycket tyder på att situationen kommer fortsätta förvärras på grund av allt fler restriktioner i rohingyernas vardagsliv och minskad givarvilja till hjälpinsatser från omvärlden.

Vi kräver att rohingyernas barn får rättvisa

Vi uppmanar världssamfundet och FNs säkerhetsråd att agera med kraft för att ansvariga för övergrepp och krigsbrott ställs till svars för sina handlingar i den Internationella Brottmålsdomstolen. Barnen måste få upprättelse för vad de genomlidit för att kunna gå vidare med sina liv.

– Det är på tiden att omvärlden agerar för att skapa villkor som möjliggör ett säkert och frivilligt återvändande till Myanmar för rohingyer som flytt, fortsätter David Skinner, Rädda Barnen. Då krävs bland annat att den myanmarska regeringen måste uppfylla ett av de mest grundläggande åtagandena för vilken regering som helst – att garantera samma nivå av säkerhet och humanitet för alla.

– Rohingyerna förtjänar rättvisa och upprättelse för de övergrepp de utstått och ansvariga måste ställas till svars, inte minst för att skydda barnen från att liknande övergrepp ska ske igen. Det är vad barnen själva säger att de önskar, fortsätter han.

Swisha din gåva via gåvoformuläret här! Du kan välja Swish som betalsätt i sista steget.

Ge en gåva

Det här gör Rädda Barnen på plats i lägret

Vi är en av de största hjälporganisationerna på plats som ser till att barnen får trygghet och skydd, tillgång grundläggande utbildning samt  hälso- och sjukvård. Behoven är stora och vi behöer mer hjälp. Ditt stöd är livsviktigt! Exempel på vad vi gjort: 

  • Satt upp tillfälliga skolor för barn mellan 4 och 14 år.
  • Ordnat barnvänliga platser där barn kan leka och få stöd av trygga vuxna.
  • Hjälpt barn att bearbeta sina themska upplevelser.
  • Byggt dygnet-runt-öppna sjukvårdsmottagningar.
  • Ger särskilt stöd till gravida, nyblivna mammor och deras bebisar.
  • Byggt upp brunnar, vattenstationer och toaletter.