100 000 barn vaccinerades mot mässling i norra Kenya

Bebisar och små barn som drabbas av mässling kan bli så sjuka att de faktiskt dör. Riskerna för undernärda barn är ännu större. Därför är det livsviktigt att så många som möjligt får ett fungerande skydd. Läs om hur vi genomförde massvaccinationer i norra Kenya.

Familjer i i det avlägsna Wajirdistriktet i norra Kenya har ofta lång väg till sjuk- och hälsovård och det är svårt att nå barnen med rutinvaccinationer. När allt fler fall av mässling upptäcktes i området, var vi tvungna att agera. Sjukdomen sprids snabbt och det krävdes en omfattande insats, för att skydda alla barn.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

I mars 2019 var våra sjukvårdsteam på plats och vaccinerade nästan 100 000 barn. Samtidigt passade de på att ge barnen vaccin mot röda hund och en dos A-vitamin som stärker immunförsvaret och förebygger infektioner. 

Vaccinet måste ha rätt temperatur, hela vägen

En av utmaningarna vid massvaccinationen i Wajir var att hålla mässlingsvaccinet kylt hela vägen från Nairobi och ut till de många vaccinationsplatserna. Vaccinet får nämligen inte bli kallare än +2 C och inte varmare än +8 C, då förstörs det och går inte att använda. Det krävs kunnig personal för att inte kylkedjan ska brytas, särskilt i ett land med en dygnsmedeltemperatur på runt + 40 C. Därför utbildade vi 1.800 sjukvårdsarbetare inför uppdraget.

För att klara den viktiga kylkedjan utbildade vi 1.800 sjukvårdsarbetare inför uppdraget. Här ska vår kyllastbil lastas ur vid en av vaccindepåerna i Wajir.

Transporterna planeras noga

Den här gången kördes vaccinet i kyllastbilar från Nairobi, en resa på ungefär 48 timmar. När vaccinet kom fram till sjukhuset i Wajir kontrollerades det noga, så att inga skador skett på vägen. Därefter flyttades vaccinet till sjukhusets stora kylboxar där temperaturen kollades två gånger per dag.

Till sist transporterades vaccinet vidare till 111 hälsokliniker, 96 mobila sjukvårdsteam och 65 tillfälliga vaccinationsplatser, till exempel skolor. När dagen för vaccinering var inne packades de små rören i bärbara kylväskor tillsammans med isklampar. Temperaturen stämdes av flera gånger under dagen.

Inför den sista sträckan fram till barnen packas vaccinet med kylklampar i bärbara kylväskor.

Vi vet vad som krävs för att rädda barns liv

Vi på Rädda Barnen har arbetat i hundra år för att barn ska få sjukvård och medicin – oavsett var de bor. Vi vet hur viktigt det är att snabbt vara på plats för att kunna ge akut sjukvård när barn och deras familjer drabbas av epidemier. Och vi vet hur viktigt det är att också förebygga. I Wajirdistriktet har vi nu sett till att 100.000 barn aldrig behöver oroa sig över att insjukna i mässling eller röda hund.

Är du inte redan månadsgivare? Bli det enkelt här!

Bli månadsgivare

Om mässling

Mässling är en allvarlig och mycket smittsam virussjukdom som bland annat ger hosta, hög feber och utslag. Sjukdomen leder också till nedsatt immunförsvar och ökar risken för exempelvis lunginflammation och diarré. Undernärda barn är redan svaga och när de drabbas av mässling blir situationen snabbt kritisk.