Venezuelakrisen: 350 000 barn i akut behov av hjälp

I massflykten från det kollapsade Venezuela har hundratusentals barn tvingats fly från våld, matbrist och fattigdom.

Var med oss varje dag och kämpa för barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Din hjälp behövs nu! Swisha en gåva nu till 900 6008, märk med ordet KRIS.

Under 2018 kom 3 000 barn i veckan till grannlandet Colombia. Nu är skolor och sjukhus överfulla och många barn är ensamma, utan föräldrar eller andra vuxna. De löper stor risk att exploateras sexuellt eller som barnsoldater.

Sedan 2015 har tre miljoner människor tvingats lämna sina hem i Venezuela på grund av hyperinflation, arbetslöshet, våld och brist på mat och mediciner.

Det här gör vi för barnen och familjerna som flytt Venezuela:

  • Ger de mest utsatta familjerna bankkort med kontanter så att de kan köpa mat, mediciner, ordna bostad eller annat de prioriterar.
  • Delar ut paket med hygienartiklar.
  • Sätter upp tillfälliga skolor och delar ut skolmaterial som läroböcker, block och pennor.
  • Driver barnvänliga platser där barnen kan leka och få stöd och skydd av trygga vuxna.
  • Under 2019 kommer vi att sätta upp hälsokliniker för barn och gravida kvinnor, många av dem har inte varit hos en läkare på fler år.

Var med oss varje dag och kämpa för barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Därför är det kris i Venezuela och Colombia

Colombia har under de senaste åren tagit emot nästan två miljoner migranter från Venezuela. Långt fler än vad hela Europa tog emot under den stora flyktingkrisen 2015. Varje dag tar sig tusentals människor över gränsen i jakt på mat, jobb och en bättre tillvaro.

Venezuela har drabbats av totalt sönderfall

Venezuela, som en gång var ett rikt land som med hjälp av oljetillgångar kunde lyfta delar av sin befolkning ur fattigdom och även stödja andra länder i Latinamerika, har drabbats av hyperinflation och sönderfall. Även folk med jobb kan inte längre försörja sig. Lönen räcker inte till att köpa mat och mediciner och hyllorna i affärerna gapar ändå många gånger tomma.

Den första generationen migranter var professionellt etablerade. De lämnade redan 2016, kunde ta sig med flyg till USA eller Peru och snabbt integrera sig socialt och ekonomiskt. Det är svårare för alla de som tagit sig över gränsen under 2018. De få tillgångar de fått med sig har de inte sällan blivit av med på vägen, utnyttjade av smugglare, bestulna eller lurade.

Sover på gator och i parker

De som inte har råd att ta bussen tar sig vidare till fots längs vägarna med destination Bogota, Peru eller Ecuador. Andra blir kvar i gränsdistrikten, inte sällan i informella bosättningar i tillfälligt skydd av kartong och gamla presenningar, utan el, vatten och avlopp. Mest utsatta är de som sover på gatan eller i någon park dit de sökt sig samman för att undslippa rån och trakasserier. För att få mat tvingas barn och vuxna tigga, leta bland sopor eller sälja småsaker, som klubbor och tuggummin. Några ser ingen annan utväg än att sälja sex för att kunna överleva.

Colombia klarar inte den massiva flyktingströmmen

Colombia, som i ett halvt sekel lidit av inbördeskrig, har svårt att ge tillräcklig social service till sin egen befolkning. Som sten på börda har landet nu tagit emot omkring två miljoner människor från Venezuela, med stora behov av skydd, hälsovård och utbildning. Det colombianska hälsosystemet är helt överbelastat och kan som mest ta emot akutfall. Köerna till sjukhus och kliniker ringlar redan långa. Många är gravida kvinnor som tagit sig över gränsen för att föda.

Var med oss varje dag och kämpa för barn i katastrofer!

Bli månadsgivare