Venezuelakrisen: 350 000 barn har akut behov av hjälp

Varje dag flyr desperata föräldrar med sina barn över gränsen till Colombia. Många av barnen är sjuka, undernärda och traumatiserade efter långvarig brist på mat, rent vatten, sjukvård, och medicin.

Sedan 2015 har över tre miljoner människor tvingats lämna sina hem i Venezuela på grund av hyperinflation, arbetslöshet, våld och brist på mat, mediciner och elektricitet. Mer än en tredjedel har flytt till grannlandet Colombia. Förra året kom 3 000 barn i veckan över gränsen. 

Colombias skolor och sjukhus är redan överfulla och många barn som är ensamma utan föräldrar riskerar att värvas av väpnade grupper eller utnyttjas av människohandlare. Landets eget skyddssystem klarar inte mer. 350 000 barn har akut behov av hjälp och vi måste hjälpas åt att ta hand om dem!

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Din hjälp behövs nu! Swisha en gåva nu till 900 6008, märk med ordet KRIS.

Sover på gator och i parker

Många som flyr tar sig vidare med buss eller till fots mot Bogota, Peru eller Ecuador. Andra blir kvar i gränsdistrikten, ofta i tillfälliga läger med provisoriskt skydd av kartonger och gamla presenningar, utan el, vatten och avlopp. Mest utsatta är de som sover på gatan eller i någon park dit de sökt sig tillsamman för att undslippa rån och trakasserier.

För att få mat tvingas barn och vuxna tigga, leta bland sopor eller sälja småsaker, som klubbor och tuggummin. Hundratusentals barn behöver akut hjälp för att överleva. De behöver mat, medicin, sjukvård och tak över huvudet. 

Sedan 2015 har tre miljoner människor tvingats lämna sina hem i Venezuela på grund av hyperinflation, arbetslöshet, våld och brist på mat och mediciner.

Det här gör vi för barnen och familjerna som flytt från Venezuela:

  • Ger de mest utsatta familjerna bankkort med kontanter så att de kan köpa mat, mediciner, ordna bostad eller annat de prioriterar.
  • Delar ut vattenreningsfilter och paket med hygienartiklar, som tvål, tvättmedel, bindor, tandborstar och andra viktiga saker som håller barnen rena och friska.
  • Driver 7 trygga barnvänliga platser där barnen kan leka och få psykosocialt stöd och skydd av trygga vuxna. Här kan de få vara bara barn för en stund.
  • Sätter upp tillfälliga skolor och delar ut skolmaterial som läroböcker, block och pennor.
  • Utbildar lärare för att de ska kunna ge barn psykosocialt stöd.
  • Under våren 2019 kommer vi att sätta upp hälsokliniker för barn och gravida kvinnor, många av dem har inte varit hos en läkare på fler år.

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare

Litet barn flyr från Venezuela

Därför tvingas människor fly från Venezuela

Venezuela var en gång var ett rikt land som med hjälp av oljetillgångar kunde lyfta delar av sin befolkning ur fattigdom och även stödja andra länder i Latinamerika. Men sedan 2015 har den politiska och ekonomiska krisen i landet lett till hyperinflation och sönderfall.

Även folk med jobb kan inte längre försörja sig. Lönen räcker inte till att köpa mat och mediciner och hyllorna i affärerna gapar ändå många gånger tomma. Den snabbt försämrade situationen i Venezuela har lett till en av de största migrationskriserna i världen. 

Colombia klarar inte den massiva flyktingströmmen

Colombia, som i ett halvt sekel lidit av inbördeskrig, har svårt att ge tillräcklig social service till sin egen befolkning. Landet har nu tagit emot över en miljon människor från Venezuela, med stora behov av skydd, hälsovård och utbildning. Men många passerar gränsen utan att registreras och uppskattningsvis har totalt två miljoner nu flytt till Colombia.

Det colombianska hälsosystemet är helt överbelastat och kan som mest ta emot akutfall. Köerna till sjukhus och kliniker ringlar redan långa. Många är gravida kvinnor som tagit sig över gränsen för att föda. 

Var med oss varje dag och hjälp barn i katastrofer!

Bli månadsgivare