Mammaforum behåller gemenskapen online

Rädda Barnens Leila Bashir och Aisha Jamal bakar kycklingpaj tillsammans med medlemmarna i mammagruppen i Angered i Göteborg

Mammaforum i Hjällbo ses vanligtvis regelbundet i Rädda Barnens lokaler i Hjällbo utanför Göteborg, men då de på grund av pandemin inte längre kan träffas fysiskt, fortsätter verksamheten online.

Rädda Barnens arbete med att hjälpa de barn som lever i störst utsatthet pausar inte. Våra verksamheter fortsätter i största möjliga mån och vi jobbar nu extra hårt med att stötta barn och de vuxna som finns kring barnen. Satsningen På Lika Villkor ställer om sina verksamheter och hittar kreativa sätt att upprätthålla de mötesplatser som vi ser gör skillnad för barn i socioekonomiskt utsatta områden.

Utanför Rädda Barnens lokaler i Hjällbo i Göteborg faller regnet ner. Innanför dörren doftar det gott av stekt kyckling. Leila Bashir och Aisha Jamal släpper in mammor från olika håll – inte genom dörren den här kvällen, utan till den digitala mötesplatsen i appen Zoom. Ikväll ska de laga kycklingpaj tillsammans.

– Vi märker att det finns ett stort behov av dessa kvällar där mammor samtalar ostört utan barn, och där de kan ta del av information och diskutera viktiga frågor, säger Aisha Jamal som är initiativtagaren till gruppen.

Mammaforum i Hjällbo bakar via Zoom.
Leila Bashir och Aisha Jamal, projektledare på Rädda Barnen, bakar kycklingpaj tillsammans med deltagarna i mammaforum i Hjällbo i Göteborg.

En mötesplats som stärker relationer och skapar trygghet

Det hela började med Sagokaféet som är en mötesplats för föräldrar i området med barn i åldrarna 0–7 år och hålls öppet två eftermiddagar i veckan i Rädda barnens lokaler i Hjällbo. Utifrån den gruppen startades Mammaforum, med möten två gånger i veckan. De allra minsta barnen är välkomna även då men fokus ligger på mammorna.

I Mammaforum kan de träffas och prata om barnuppfostran, familj- och samhällsfrågor. Dela erfarenheter, tankar och idéer med varandra. Hur man gör för att uppfostra sina barn på ett kärleksfullt sätt och hur man ska kommunicera med sina barn. Mammaforum är den del av På Lika Villkor, som bygger på att stärka relationer mellan invånare, myndigheter och andra lokala aktörer i området för att förbättra förutsättningarna för de barn som bor där. Därför bjuder gruppen ofta in gäster utifrån mammornas intressen och behov. Exempelvis har de haft besök av en barnboksförfattare och en psykoterapeut från Rädda Barnen, och har bokat in regelbundna träffar med trygghetssamordnare från socialtjänsten kring olika teman.

– Jag tror mammorna behöver oss. Vi har skapat en trygghet här under de år vi drivit de här mammagrupperna. Om vi bara skulle sluta på grund av coronakrisen skulle vi förlora vårt förtroende, säger Aisha Jamal.

Var med och ge barn en trygg uppväxt!

Bli månadsgivare

Corona påverkar samtalsämnen och förutsättningar, men inte sammanhållningen

Sedan coronapandemin slog till med full kraft träffas mammorna lika ofta. 

– Varje onsdag samtalar vi om hur man kommunicerar med barn mm, torsdagar samtalar vi om vad som har sagts på nyheterna.  På lördag kväll har vi matlagning/bakning via zoom där vi alla bakar eller lagar något tillsammans. Detta ger oss en möjlighet att hålla kontakten och även dämpa oron gällande corona, berättar Aisha.

Vid den första digitala träffen var en sjuksköterska med och svarade på frågor om corona och vad man ska tänka på. Träffen varade i två timmar och träffen därpå medverkade mammor från hela Göteborg som också ville vara med och diskutera. Aisha fortsätter:

–  Den senaste tiden har det varit flera diskussioner kring corona och vad som kan vara viktigt att tänka på för att minska spridningen. Vi har även lyft upp vikten av att stimulera barnen under denna period och uppmuntrar mammorna till att ordna utomhusaktiviteter. Mammorna har även möjligheten att låna hem böcker från Sagocaféet.

Närbild på mammagruppens zoom-möte på en laptop.

Ikväll står de redo med pajformerna. En av mammorna som deltar den här kvällen är trettioåriga Iman Abdul Kadir. Hon studerar till förskollärare och har en dotter som är 2 år gammal.

– Vi har skapat en gemenskap tillsammans alla mammorna. Det betyder jättemycket för mig. Man känner sig inte ensam och man inser att man inte är själv i det här. Även om man inte ses fysiskt på samma sätt nu undertiden pandemin pågår.

Leila Bashir står och knådar ihop degen i köket. Aisha Jamal lyfter upp datorn för att filma degen så att de andra mammorna kan se vilken konsistens den ska vara. Det hörs en röst från datorn:

–  Sa du 10 deciliter vetemjöl?

–  Nej, nej, nej. Tre deciliter, säger Leila Bashir och Aisha Jamal i mun på varandra.

De skrattar gott. Ett vattenglas är en centimeter från att spillas ut över datorn men den räddas i sista stund. Aisha Jamal förklarar vad en paprika heter på somaliska och pajen gräddas i ugnen.

 

Text: Tomas Ohlsson och Rädda Barnen

På Lika Villkor

Rädda Barnens satsning På Lika Villkor vill stärka engagemang, delaktighet och inflytande bland barn och unga. Oavsett bakgrund eller uppväxtmiljö ska alla barn få samma möjligheter och förutsättningar att delta i samhället, utan att diskrimineras. Vi arbetar främst med organisering och direktstödsverksamhet i socioekonomiskt utsatta områden för att tillsammans med boende och partners hitta och genomföra hållbara lösningar som gör skillnad på strukturell nivå. Verksamheterna inom PLV drivs med stöd av våra företagspartners Apoteket, IKEA, IKANO Group, Accenture, Skandia och Svenska Bostäder.

Vill du stötta Rädda Barnens arbete i Sverige?

Bli medlem eller volonär

Här kan du läsa mer om du vill engagera dig för barn i Sverige som far illa och som behöver oss som mest. Se hur vi arbetar där du bor!

Företagssamarbeten

Tillsammans med företag kan vi nå fler barn med våra insatser. Samarbeta med oss på det sätt som passar era förutsättningar, drivkrafter och mål.