En hel generation rohingyer riskerar gå miste om sin framtid

Flicka med sin mamma_rohingy

För tre år sedan tvingades över 700.000 rohingyer fly från våld och förföljelse i Myanmar till grannlandet Bangladesh. Barnens situation är fortfarande svår i de överfulla flyktinglägren och mer hjälp behövs. Ditt stöd är livsviktigt!

Närmare 900.000 rohingyer, varav drygt 500.000 är barn, lever nu i världens största flyktingläger, Cox's Bazar, i Bangladesh. Nära 76.000 barn är under tre år och har levt hela sitt liv i lägret. 

– Ett flyktingläger är inte ett bra hem att växa upp i. Även om många barn föddes efter familjernas flykt från Myanmar så formas deras uppväxt av en av 2000-talets största humanitära kriser, säger Anna Eggelind, internationell chef på Rädda Barnen.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare

Flicka får hjälp mot undernäring.
Treåriga Runa var undernärd men efter att hon fått näringsbehandling på en av Rädda Barnens sjukvårdsmottagningar i Cox’s Bazar har hon nu återhämtat sig.

Lilla Runa var allvarligt undernärd

Treåriga Runa föddes när hennes mamma, pappa och fyra syskon flydde från Myanmar till Bangladesh. Nu bor hon med familjen i Cox’s Bazar och har själv aldrig upplevt ett liv utanför lägret.

Även om Runas mamma Hamida är glad över att familjen nu lever i trygghet så räcker inte pengarna till för att ge barnen tillräckligt med mat. 

– Jag är orolig för mina barns utbildning, deras framtid och deras beteende. Vi kan inte uppfylla deras drömmar. Vi kan inte ta hand om dem tillräckligt. Jag kan inte ge dem bra mat. När de frågar om något kan jag inte ge dem det, säger Hamida.

Lilla Runa var allvarligt undernärd när Hamida tog med henne till Rädda Barnens sjukvårdsmottagning i lägret. Där fick hon näringsbehandling som hjälpte henne återhämta sig. 

Det gör Rädda Barnen på plats i lägret

Många barn i lägret har upplevt fruktansvärt våld och tvingats lämna sitt hem och sitt land. Men de har fortfarande lust att leka, utvecklas och tro på en bättre framtid. 

Vi är en av de största hjälporganisationerna på plats och vi gör allt vi kan för att barnen ska få trygghet och skydd, tillgång grundläggande utbildning samt hälso- och sjukvård. 

Exempel på vad vi har gjort i lägret:

  • Byggt dygnet-runt-öppna sjukvårdsmottagningar.
  • Satt upp tillfälliga skolor för barn mellan 4 och 14 år.
  • Ordnat barnvänliga platser där barn kan leka och få stöd av trygga vuxna.
  • Hjälpt barn att bearbeta sina hemska upplevelser.
  • Ger särskilt stöd till gravida, nyblivna mammor och deras bebisar.
  • Byggt upp brunnar, vattenstationer och toaletter. 
  • Byggt ett isoleringscenter för coronapatienter.
I Cox's Bazar i Bangladesh där rohingyerna lever trångt i tält och skjul kan vi nu isolera och behandla 60 coronapatienter och avlasta våra ordinarie sjukvårdsmottagningar i lägret. Här jobbar ett team med 80 sjukvårdsproffs.

Barnens egna berättelser

2017 intervjuade Rädda Barnen kvinnor och barn som flytt från Myanmar och samlade deras berättelser i rapporten *Horrors I will never forget

Barnen berättar om ofattbara grymheter i Myanmar. De har sett våldtäkter, tortyr och mord. Flera har själva blivit våldtagna och/eller torterade. Många har berättat att vänner och familj dödas framför deras ögon. Det enda de kunde göra var att fly för sina liv.

*Vi vill varna för innehållet eftersom det omfattar väldigt målande beskrivningar om våld mot barn och vuxna, inklusive sexuellt våld och beskrivningar av regelrätta mord på barn och vuxna.

Var med och skydda barnen!

Bli månadsgivare