Sagocafé väcker läslust och stärker relationer

På Rädda Barnens Sagocafé samlas barn och vuxna för att sjunga och läsa högt ur böcker på olika språk. För att ge barnen en paus från oro och restriktioner i coronatider anordnas utomhusaktiviteter för familjer som lever i ekonomisk utsatthet.

Rädda Barnens Sagocafé är en populär och betydelsefull mötesplats för föräldrar och barn som är 0-7 år, med fokus på berättande. Där får deltagarna sjunga och läsa högt ur böcker tillsammans, och barnen får göra egna sagor som de framträder med publikt i olika sammanhang. Caféet är en del av satsningen På lika villkor, som arbetar för att minska diskriminering och öka barns deltagande i socioekonomiskt utsatta områden. För tillfället är Sagocaféet öppet en dag i veckan och nu när vädret tillåter kan de tryggt mötas utomhus.

Gemenskap och lek för att bryta isoleringen

Under pandemin har mammorna från Sagocaféet träffats online två kvällar i veckan för samtal om föräldraskap, gemenskap och lokala samhällsfrågor, med inbjudna föreläsare från närhälsan, familjecentralen i samarbete med socialtjänst.

– För mammorna går det bra med digitala möten, men barn i den här åldern behöver social stimulering. Det viktigaste är att se att barnen och föräldrarna mår bra, att de känner sig trygga och vet vem de kan vända sig till om hjälp behövs, säger Aisha Jamal, projektledare för Sagocaféet i Hjällbo.

Hafsa och sonen Ayman dansar och leker tillsammans på festen som Sagocaféet anordnat.

Samtal mellan föräldrarna om föräldraskap, vardagsproblematik såväl som samhällsutmaningar har en naturlig plats på Sagocaféet. Personalen känner till området väl och kan minst ett av de stora språken som pratas i Hjällbo, vilket skapar tillit och trygghet hos deltagarna. Vanligtvis kommer runt 80 deltagare, varav 30 mammor och 50 barn, och besöker caféet varje månad.

Språket en nyckel för barns delaktighet

Både föräldrar och personal vittnar om att barnen har fått ett större intresse för böcker, utvecklas i sitt ordförråd och pratar mer. Att läsa högt ger också en mysig stund som stärker banden mellan barn och förälder.

- Språket är en nyckel för att kunna ta vara på sina rättigheter, att kunna föra fram sina åsikter, tankar, känslor och kunna ta plats i det demokratiska samhället. På sagocaféet stärker vi barns självkänsla i att göra egna berättelser och sagor, och att framträda med dem och ta plats på scen, säger Samira Abutaleb Rosenlund, verksamhetsutvecklare i På lika villkor.

Aisha berättar att de har sett en förändring under pandemin och ser att många får kämpa extra mycket för att tillvaron ska kännas trygg för barnen, vilket gör det ännu viktigare att inte bara ses på en skärm, men också kunna mötas i verkligheten.

En efterlängtad fest

Just den här dagen ska ett 40-tal mammor och barn fira både morsdag och Eid al-fitr som helgen innan markerade slutet på fastemånaden Ramadan, och Rädda Barnen delar ut pysselpåsar till barnen tillsammans med IKEA.  Popcornmaskinen är igång och nio sorters kakor står uppdukade mellan handspritsstationerna. Det finns en mängd aktiviteter för barnen att ta sig an.

Bland utomhusaktiviteterna kunde barnen bland annat hoppa hoppborg, blåsa såpbubblor och fiska fiskdamm.

– Jag märker av oron bland mammorna och tror att vi alla behöver gemenskap och roliga evenemang så att barnen kan släppa på allt som händer och bara ha kul en dag, säger Aisha Jamal, projektledare för Sagocaféet i Hjällbo.

Efter fika och kaffe skruvas musiken upp och mammorna och barnen börjar dansa och sjunga bland flygande frisbees och såpbubblor som precis fiskades upp i fiskdammen.

– Nu har ju tack och lov vädret blivit bättre men de månaderna innan var tuffa. Coronasituationen gör att barnen inte kan hälsa på vänner och ett bra tag kunde de inte gå på förskolan, säger Nora som är här med sina tre barn. Hon är en av många mammor som isolerats mer än vanligt under pandemin.

– Det här eventet är jättekul! Både för mig och barnen när vi träffar vänner och nya människor, vilket väl inte är alltför lätt i dessa tider, fortsätter Nora.

På gräsmattan börjar barnen ställa upp sig för en sista dragkamp. Barnen drar hårt en sista gång innan mammorna börjar ramla över varandra som dominostenar.

Tiyam, Teimiyah, Marie* och Jakob* vinner en sista dragkamp mot mammorna innan det är dags att avsluta festen och gå hemåt.

– Vi vann, skriker Tiyam högt, med armarna i luften och springandes mot mamma Katayon som omfamnar henne med ett stort leende på läpparna. Att blåsa såpbubblor, hoppa hoppborg och vinna i dragkamp blir helt enkelt bäst i verkligheten.

Under kristider som pandemin behöver barn fortsatt få vara barn, med möjlighet till lek och social stimulans och vi gör allt för att fortsätta med de mötesplatser som vi ser gör skillnad för barn och föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden.

* personerna heter egentligen något annat

Är du inte redan månadsgivare kan du snabbt och enkelt bli det här!

Bli Månadsgivare

Om Sagocaféet

Sagocaféet i Hjällbo startades av Rädda Barnen 2018 som en del av satsningen På lika villkor för att öka intresset för läsning bland barn. Läsningen har gått ner bland barn i hela landet, och socioekonomiskt utsatta områden har drabbats ytterligare på grund av lärarbrist. På Sagocaféet kombineras kunskap inom högläsningens betydelse för små barns språkutveckling, med de arbetsmetoder som Rädda Barnen använder för att stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. 

Oavsett bakgrund eller uppväxtmiljö så ska alla barn få samma möjligheter och förutsättningar att delta i samhället, utan att diskrimineras. På lika villkor arbetar för att minska diskriminering av barn i socioekonomiskt utsatta områden samt att stärka deras inflytande över frågor som berör dem. Vi arbetar främst för att tillsammans med boende och partners hitta och genomföra hållbara lösningar som gör skillnad. Läs mer På lika villkor