En miljon barn på flykt från kriget i Syrien

23 augusti 2013

Samtidigt som det miljonte barnet har flytt Syrien varnar Rädda Barnen att de barn som är kvar inne i landet genomlider belägringsliknande villkor. Många barn som är fångade i striderna i Syrien dödas och skadas.

Foto: Rob Holden, Rädda Barnen

Antalet barn som flytt från det krigshärjade Syrien har nått en miljon, uppger FN:s barnfond Unicef och flyktingorganet UNHCR.

Rädda Barnen varnar för att de barn som är kvar inne i landet genomlider belägringsliknande villkor. Barn som är fångade i striderna inne i Syrien dödas, skadas och nekas tillgång till mat och medicin.

Vi har pratat med familjer som är instängda i det värsta våldet som bevittnats sedan konflikten startade för två och ett halvt år sedan. Familjerna berättar om en desperat kamp för att överleva och att leva under beskjutning.

Antalet syriska flyktingar som tvingats överge hem och försörjning och bosatt sig i något av grannländerna har exploderat under 2013.

- Vi kan inte blunda för krisen i Syrien, den kommer inte att försvinna, säger Roger Hearn som är Rädda Barnens chef i Mellanöstern. Flyktingkatastrofen som kriget i Syrien har skapat blir bara värre, mycket snabbare än världen kan hantera. Det är nu av yttersta vikt att ledare världen över säkrar tillträde för humanitärt arbete i hela Syrien. 

Humanitära organisationer måste få fullt tillträde till Syrien

Länder som har tagit emot stora flyktinggrupper kämpar för att klara av tillströmningen. Nära två tredjedelar av finansieringen som utlovats för att hjälpa dessa länder har ännu inte förverkligats. Bara under förra veckan flydde nästan 30 000 syrier till norra Irak.

Mer än hälften av alla flyktingar som drabbats av kriget är barn. De förblir den mest sårbara gruppen även efter att ha undgått det mest överhängande hotet att dödas inne i Syrien.

Rädda Barnen är djupt oroade att antalet flyktingbarn kommer att fortsätta stiga om inte humanitära organisationer omedelbart ges fullt tillträde i Syrien.

Mer om vad vi gör för Syriens barn och vad du kan göra.

3 sätt du kan hjälpa Syriens barn

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Starta en egen insamling

På plats i katastrofer

Skydda barnen och rädda liv - vårt uppdrag i katastrofer.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners