Kränkningar vanliga i barnidrotten

11 juni 2013

Nästan var fjärde förälder vittnar om att barn och ungdomsidrottsledare har hetsat, skällt eller gett kränkande kommentarer i samband med deras barns idrottande.

Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Rädda Barnen om föräldrars erfarenhet av diskriminering och kränkningar inom idrotten.

Undersökningen Tryggt, roligt, schysst som baseras på intervjuer med 1002 föräldrar visar att det förebyggande arbetet inom idrotten mot diskrimineringar och kränkningar inte fungerar som det borde.

Förebyggande arbete ofta okänt

6 av 10 föräldrar anger att de inte har kännedom om idrottsföreningars förebyggande arbete. 72 procent av föräldrarna önskar att föreningarna arbetar mer aktivt och förebyggande mot kränkande behandling och diskriminering.

– Om alla barn som vill kan få delta på sina villkor, kan idrotten också spela en viktig roll i att motverka det utanförskap som vi alltför ofta möter, säger Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

42 procent av föräldrar har hört barn och ungdomar uttala sig kränkande eller nedlåtande mot andra barn och ungdomar.

Känner sig inte tillräckligt bra

Av de barn som har slutat med idrott för att de inte ansågs vara tillräckligt bra var 41 procent under 11 år.

– Min son packade sin trunk själv varje dag när det var dags för träning, han älskade sin hockey. Ju längre hockeysäsongen gick, desto mindre fick han spela i matcherna. Till slut fick han inte spela alls. Han slutade packa trunken och gick inte mer till träningen. Det var aldrig någon ledare som ringde och frågade vart han hade tagit vägen, säger en mamma till en tolvårig före detta hockeykille.

– Barn och ungdomar behöver stärkas och uppmuntras att fortsätta med sitt idrottande även om de i sitt eget eller andras tycke inte är så duktiga, säger Ola Mattsson, talesperson för Rädda Barnens idrottsprojekt High Five.

Undersökning om kränkning inom idrotten

Läs mer i undersökningen Tryggt, roligt, schysst som Sifo har gjort på uppdrag av Rädda Barnen.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners