Syriska barnen förlorar sin barndom

12 mars 2013

Idag, fredag, är det två år sedan kriget i Syrien bröt ut. Rädda Barnen finns på plats i landet, samt i Libanon, Irak och Jordanien för att möta upp de akuta behoven hos flyktingbarnen och deras familjer.

Syriska flickor i ett flyktingläger nära den syriska gränsen. Foto: Jonathan Hyams, Rädda Barnen.

Två år av våld, lidande och traumatiska upplevelser. 

Flyktingströmmen till Syriens grannländer fortsätter och är nu uppe i över en miljon människor varav hälften är barn. Men många är också kvar inne i Syrien.

Den dagliga kampen för överlevnad blir alltmer desperat och förutom risken för fysiska skador riskerar nu hundratusentals barn att utsättas för undernäring, sjukdomar och svåra trauman.

En hel generation av barn tar skada

Många barn tvingas från sina hem och de kämpar för att hitta något att äta eller att försöka få medicin om de blir sjuka eller skadade.

För vissa är den enda tillflykten parker, lador och till och med grottor. De flesta som lyckas fly till grannländerna lever i provisoriska härbärgen, olämpliga byggnader eller överfulla läger.

– Det vi nu bevittnar är att deras barndom raseras. Deras upplevelser av fysiskt och psykiskt lidande kan göra att en hel generation av barn tar skada långt in i framtiden. Det kan ge eko i det syriska samhället i årtionden efter krigets slut, säger Jesper Hansén som arbetar med humanitära frågor på Rädda Barnen. 

Vår rapport visar att barn är måltavlor i konflikten

Rädda Barnen har släppt en rapport om hur barnen upplever kriget i Syrien. Childhood Under Fire beskriver situationen för de cirka två miljoner barn som är kvar inne i landet.

Två tredjedelar av alla intervjuade barn säger att de förlorat kontakten med delar av familjen på grund av konflikten.

Rapporten visar också att barn har varit direkta måltavlor i konflikten. Barn så unga som åtta år har fått agera mänskliga sköldar mot fiendelinjen och vart tredje barn i rapporten har blivit sparkat, slaget eller skjuten.

Vad gör Rädda Barnen för att hjälpa de syriska flyktingarna?

Rädda Barnen finns på plats i Libanon, Irak, och Jordanien samt inne i Syrien. Tillsammans med andra organisationer, myndigheter i grannländerna gör vi allt för att möta upp de akuta behoven hos flyktingbarnen och deras familjer.

– Vi ger stöd till barnen för att kunna hantera de traumatiska upplevelserna de varit med om. Vi sätter upp barnvänliga platser och slussar barn med särskilda behov vidare för specialvård och ser till att barnen får gå i skola. Vi delar också ut filtar, mat och varma kläder, säger Jesper Hansén.

Rädda Barnen och har hittills nått över 240 000 människor Libanon, Jordanien, Irak och i Syrien.

Våra team arbetar för högtryck för att möta upp de mest akuta behoven, men det behövs mer resurser och framförallt pengar.

Ge en gåva för att stöjda vårt arbete.

Hjälp Syriens barn - ge en gåva nu!
Hjälpinsatser för barnen i Syrien och de som flytt

Här hittar du artiklar om våra hjälpinsatser i Syrien och i grannländernas flyktingläger.

Syrien - Childhood under fire

Rädda Barnen har släppt en rapport om hur barnen upplever kriget i Syrien.

Rapport: Childhood under fire

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners