Kriget i SyrienFödd på flykt

11 mars 2014

Kriget i Syrien har pågått i tre år. Över 2,5 miljoner människor har flytt, de flesta av dem till grannländer. I ett bildspel får du möta en av dessa familjer, vars yngsta dotter Safa föddes i ett flyktingläger.

Pappa Amin med yngsta dottern Safa som är åtta månader och född i lägret.


Familjen - som består av mamma Siwar, pappa Amin och deras fem barn - har flytt Syrien och bor nu i flyktinglägret Za'atari i Jordanien, som är ett av de största lägren i regionen.

Familjen saknar sitt hemland och de släktingar de lämnat. Siwar oroar sig för sina barn som nu får växa upp i lägret och säger att det är svårt att ta hand om en familj där. De hoppas kunna återvända till Syrien i sommar, trots riskerna.

Alla namn är ändrade för att skydda familjens identitet. Foto: Giles Duley, Rädda Barnen.

Våra insatser för barnen i lägret

Rädda Barnen finns på plats i Za'atari i Jordanien. Vi har bland annat startat tre förskolor för barn under fem år. Barnen får rita, måla och pyssla och genom lek lära sig läsa och räkna som förberedelse inför skolan. Genom förskolorna ger vi psykosocialt stöd till mer än 600 barn.

Vi anställer människor från omgivande jordanska samhällen eller från lägret. De får stöd och utbildning så att de kan börja arbeta och hjälpa de lärare och rektorer som finns på plats.

3 sätt du kan hjälpa barn i katastrofer

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Starta en egen insamling

På plats i katastrofer

Skydda barnen och rädda liv - vårt uppdrag i katastrofer.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners