Namninsamling- Blev bland annat förmiddag om påverkan och opinion för klass 3b!

15 december 2014

Hannes från Oskarshamn samlade in 319 namn mot krig. Detta har uppmärksammats både i Oskarshamn och i riksdagen. För att bygga vidare på hans och klassens vilja och ambitioner att påverka och förändra kom Rädda Barnen dit en förmiddag för diskussioner och övningar.

- Det viktigaste med förmiddagen var att de efteråt ska känna att de lärt sig något om barnkonventionen och att de vet hur de kan påverka. De ska veta vart man vänder sig om man inte är nöjd. Och så ska de haft kul förstås!, säger praktikanterna Hanna och Rebecka.
Det är de som tillsammans fått uppgiften att hålla i lektionerna kring påverkan och opinion med klass 3B på Kristinebergsskolan i Oskarshamn.

Förmiddag kring påverkan och opinion tack vare Oskarshamns lokalförening

Lokalföreningen i Oskarshamn hörde av sig till Mona-Lisa på Rädda Barnen. De ville uppmärksamma Hannes namninsamling. På Rädda Barnen är barns inflytande högsta prioritet I den nya skollagen står det att det ska finnas forum för inflytande.
- Det vi gör är unikt och banbrytande! Vi försöker se helheten. Oskarshamns lokalförening är bra på att se och lyfta barn. Det här är helt deras förtjänst. Utan dom hade vi inte kunnat göra det här, säger Mona-Lisa på Rädda Barnen. Men vad är egentligen påverkan och opinion? Svåra ord som också diskuterades under förmiddagen.
- Något är dåligt och då vill man förändra det, föreslår Hannes som förklaring på påverkan.

Barnkonventionen på programmet varje år på Kristinebergsskolan

Inför FN-dagen varje år har skolan ett program om och kring barnkonventionen. Det är årskurs 3 som ordnar med uppläsningar och sånger för alla från förskolan och uppåt i skolans gympasal.

Hannes samlade in namn mot krig

En morgon kom Hannes till skolan med en massa papper och började samla in namn mot krig. Han höll på med detta i flera dagar, alla i klassen skrev på och en hel de andra också då det tillslut blev 319 namnunderskrifter.
- Vi har ett öppet klimat på vår skola och arbetar mycket med att eleverna ska känna sig trygga. Till exempel är alla lågstadieklasser knutna till en högstadieklass så att det inte blir de stora för sig, säger Eleonor Hultgren som är klassföreståndare för 3B och mycket stolt över Hannes initiativ.

Tack från talmannen

 Insamlingen har fått enormt mycket uppmärksamhet i såväl Oskarshamn genom tidningarna och kulturnatten som nationellt genom ett särskilt tack från riksdagen genom talmannen:
”Jag sätter mycket stort värde på Hannes insamling av namn för en bättre värld. Jag är imponerad av Hannes engagemang och av de barn som skrivit under insamlingen. Arbetet för fred mellan människor och insatser mot krig och rasism är något som vi alla måste ta ansvar för varje dag. Jag inspireras av Hannes och barnen på Kristinebergsskolan. Jag är på riksdagens vägnar tacksam för deras insats.”
- Vi vill sporra andra barn att påverka och skapa opinion, säger Lars Göran Hansson som är aktiv i lokalföreningen i Oskarshamn.

"Jag kände att ingen gör något åt det. Så då gjorde jag det"

Hannes såg på nyheterna om krig och hemskheter. Varför gör ingen något åt det? Han tog några papper och bad kompisar och andra han känner att skriva på. Totalt över trehundra namn! Nu finns dom hos talmannen. ”Jo, det känns faktiskt lite coolt” säger Hannes som är mycket nöjd med förmiddagen.

En förmiddag om att själv påverka

Det är mörkt och ruggigt när det ringer in vid åttasnåret. Nyfiket kikar barnen in, vad ska hända nu? Hanna och Rebecka börjar prata om barnkonventionen och vad det innebär att ha rättigheter. Men först får alla varsin namnbricka. Vi har ju alla rätt till ett eget namn enligt barnkonventionen. Det blir snart febril aktivitet och ritstuga då en blomma med ens eget namn i mitten och vad man mår bra av som kronblad runt omkring. Efter allt funderande och ritande diskuterades vad det är för skillnad mellan att må bra av något och att ha rätt till något. Inte alltid så lätt att skilja på.

Varför ska barn få vara med och bestämma?

”För att vi är framtiden.” Svaret kom blixtsnabbt från klassen. De har såväl klass- som elevråd och tycker det fungerar bra. Men vissa saker blir inte åtgärdade, som hålet i fotbollsstaketet och vilken mat man ska äta i skolmatsalen.
- Ju fler man är desto bättre och kanske lättare. Man kan ju också vilja flera saker samtidigt. Men ibland är det svårt att få de andra att tycka som det jag tycker, samstämmiga åsikter kring utmaningarna att samsas men också påverka från klassen.

Under övningen ”hur det borde vara” fick alla på ena sidan rita hur det ser ut och på andra sidan hur man vill att det ska vara. Cykelvägen, stängslet, gungbrädan, toaletterna – ja, det var många saker som lyftes upp. Sedan fick man i grupp diskutera sig fram till hur man skulle göra för att åstadkomma förändring. Fler namninsamlingar? Ringa tidningen eller kanske skriva ett brev? Idéerna var många och viljan att agera stor. Det ska bli spännande att få följa framtiden med klass 3B.


 

 

 

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners