Barn på flyktNyanlända barn i Grekland lever i misär

6 augusti 2015

Fler och fler barn och familjer på flykt anländer till Grekland för att söka skydd i Europa. Grekland - som idag är ett land i kris - saknar i princip möjligheter att ta emot de nyanlända flyktingarna. Barnen är som vanligt de mest sårbara och hamnar i riskzonen för bland annat sexuellt utnyttjande.

Varje dag anländer ungefär 1000 människor till den grekiska ögruppen Dodekaneserna, de flesta av dem kommer från Syrien. Bara under juni anlände 4 270 barn. 86 av dem kom ensamma, utan föräldrar eller andra vuxna.

Grekland klarar inte att ta emot flyktingbarnen

Greklands system för att ta emot flyktingar är fullkomligt överbelastat, vilket i praktiken betyder att tillgången till mat, vatten, medicin och ett tryggt ställe att sova på är långt ifrån vad som behövs.

Det finns för närvarande nio stycken center för ett första mottagande, men på grund av brist på finansiering är det endast ett som fungerar tillfredsställande. Lokala och internationella organisationer har klivit in för att täcka bristerna, detta är dock inte tillräckligt för de behov som finns. Flyktingbarn som nyss anlänt till Grekland lever i misär.

Barn, särskilt de som sover ensamma utomhus eller är inlåsta i stora grupper i överfulla center, riskerar att bli offer för trafficking, sexuellt utnyttjande och våld.

Barnen vågar inte sova

Vi var nyligen på plats på de grekiska öarna Kos, Chios och Lesbos samt Aten för att undersöka de nyanlända barnens situation. Flera barn berättade att de inte ätit på flera dagar och att de inte vågar sova eller gå på toaletten när det är mörkt - de är rädda att råka illa ut.

Barn och ungdomar som flytt krig och våld i sitt hemland blir nu svikna i Grekland, ett land i EU. 

Vi sätter in akutinsatser

Vi har hittills delat ut förnödenheter som mat, hygienpaket och blöjor. Vi kommer framöver att sätta in humanitära insatser bland annat med fokus på att se till att barnen är trygga och inte riskerar övergrepp. Vi kommer också att hjälpa till med tak över huvudet och fortsätta att dela ut förnödenheter.

Du kan hjälpa

Genom att ge en gåva kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv – både i Sverige och över hela världen. Pengarna används där behoven bland barnen är som störst.

3 sätt du kan hjälpa barn i katastrofer

> Bli månadsgivare

> Ge en gåva

> Starta en egen insamling

Lång och farlig väg för barnen som flyr

Flyktinglägret

Vägen till trygghet

Ankomsten till Sverige

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners