Barn på flykt Rösterna från Medelhavet – desperation, hopp och överlevnad

8 december 2016

-Det får aldrig bli vardag att läsa om barn som dör på väg mot trygghet. För att vi ska kunna förstå allvaret i vad som händer där ute så behöver vi lyssna på de som flyr, säger Gabriele Casini, kommunikatör på Rädda Barnens sök- och räddningsfartyg på Medelhavet.

Krig, terror och desperation fortsätter att fylla sjöodugliga båtar med familjer som hoppas på en trygg framtid på andra sidan havet. Men flyktvägen är livsfarlig och bara i år har tusentals människor drunknat när människosmugglarnas båtar sjunkit på öppet hav, av dem flera hundra barn.

Söker efter båtar i nöd utanför Libyens kust

Rädda Barnens sök-och räddningsfartyg Vos Hestia söker aktivt efter båtar i nöd på havet mellan Libyen och Italien. Under hösten har våra team kunnat rädda 460 barn och 2 638 vuxna. Ombord finns förutom läkare, räddningspersonal och barnspecialister, Gabriele Casini, 30, som är kommunikatör med särskild fokus på katastrofarbete.
- Mitt viktigaste uppdrag är att lyfta rösterna från de vi räddar, att kommunicera vad människorna vi arbetar för upplever. Det är ett sätt att nå ut till alla som lever normala liv, för att de helt ska kunna förstå allvaret i vad som händer där ute. Det behövs politisk förändring, annars kommer människor att fortsätta dö på Medelhavet och längs andra flyktvägar.

Vad är det bästa med det här uppdraget?

- Det är att få se glädjen hos dem som kommer ombord. Ofta har de varit på flykt i flera månader eller år och de ser det här som en vändpunkt i sina liv. Lättnaden hos dem är fantastisk, några sjunger andra dansar eller ber. De har hopp igen och drömmar om framtiden. När de lämnar båten i Italien är det blandade känslor. Vi hinner komma dem så nära under den tid de är ombord. Vi har sett dem kämpa för sina liv och att se dem gå iland och lämna den värsta perioden i sina liv bakom sig är fantastiskt. Men samtidigt vet vi inte vad som kommer att hända med dem härnäst.

- Vi hinner komma dem så nära den tid de är ombord. Vi har sett dem kämpa för sina liv och att se dem gå av och lämna den värsta perioden i sina liv bakom sig är fantastiskt. Men samtidigt vet vi inte vad som kommer att hända med dem härnäst. 

Vad är det värsta med ditt jobb?

– Förra veckan var jag med om att ta hand om 20 döda människor, några av dem inte äldre än 15 år. Man känner sig så maktlös. Det minsta vi kan göra för dem är att försöka identifiera dem och underrätta deras anhöriga. Då får jag som fotograf ta bilder på ansikten och speciella kännetecken. För att klara av det så måste man försöka fokusera på dem vi faktiskt kunde rädda.

Du kan vara med oss och kämpa för barnen på flykt, bli månadsgivare och gör skillnad för dem varje dag.

Vilket är ditt starkaste minne från sök- och räddningsinsatsen på Medelhavet?

– En 10-årig etiopisk pojke som hade suttit fängslad i Libyen med sin mamma och sitt yngre syskon en lång tid. Han var som en vuxen, otroligt omtänksam och såg till att de yngre barnen ombord hade det bra. Samtidigt var han själv så skör. En dag när jag kom tillbaka upp på däck efter att ha bytt minneskort i kameran, kom han springandes och kramade mig hårt. Han sa att han trodde att någon dödat mig, för att jag plötsligt var borta. Det sa mycket om det liv han levt fram till nu. Ett barn ska inte behöva gå igenom det den här lilla pojken har gjort.

Han sa att han trodde att någon dödat mig, för att jag plötsligt var borta. Det sa mycket om det liv han levt fram till nu. Ett barn ska inte behöva gå igenom det den här lilla pojken har gjort.

Du jobbar under väldigt svåra omständigheter och får se mycket hemskt. Vad är det som driver dig?

- Jag drivs av många olika saker, men min starkaste drivkraft är att jobba tillsammans med andra för en bättre värld. Det är därför jag jobbar för Rädda Barnen, för att vi jobbar med krisinsatser men även för att få till långsiktiga förändringar för barn och deras familjer. Det är en otrolig mänsklig upplevelse att kunna hjälpa andra. Jag är stolt över att vara en del av teamet på båten. Mina kollegor, som faktiskt räddar liv, deras styrka, professionalism och positiva energi är fantastisk. Trots allt det hemska som vi ser, en hel del som jag önskar att jag inte sett, så gör den positiva energin att vi orkar jobba vidare.

Du jobbar i farliga miljöer. Händer det att du är rädd?
- Jag känner mig säker när jag jobbar för Rädda Barnen. Även om vi är i farliga situationer är riskerna vi tar väldigt små, vi har väldigt bra säkerhetsrutiner. Risken är i stället att bli utbränd och stressad och sluta ta riskerna på allvar. Men om man följer reglerna och har respekt för att man är i en farlig miljö så är riskerna små.

Vilka bilder är du mest stolt över?

- Jag känner mig väldigt motiverad av det jobbet som vi gör. Väldigt lite av jobbet handlar om bilderna jag tar eller mig som person eller mitt ego. Det handlar om att jobba för någonting större. Men det finns två bilder som jag är stolt över, för jag tror att de har hjälpt till att öka medvetenheten om människors utsatthet. En bild av en avsvimmad gravid kvinna som blir hjälpt över till vår räddningsbåt av andra migranter. Den publicerades i National Geographics och i Le Monde. En annan bild är på två små barn vid stängslet i ett flyktingläger, den spreds mycket i Italien och gav förhoppningsvis människor bättre förståelse för vad barnen på flykt går igenom.

- Det är svårt att orka, men fortsätt bry er, annars kommer ingenting att förändras.

Vad kan man göra för att hjälpa till?

- Det lättaste sättet att hjälpa är att skänka pengar. Även om det inte är mycket så gör det skillnad. Gåvor från allmänheten är helt grundläggande. Utan dem så skulle vi inte kunna göra det arbete vi gör.
- Det är lätt att bli överväldigad av allt vi ser på nyheterna och i vårt Facebookflöde. Efter ett tag orkar man inte se mer utan stänger av. Men det är viktigt att försöka hitta energin att fortsätta engagera sig. Annars kommer ingenting att ändras. Om alla ger lite så kan vi göra mycket.

Varför ska man stödja just Rädda Barnen?

- Det är väldigt få andra organisationer som har vår expertis på barn i de här situationerna, speciellt barn som flyr ensamma. De blir ofta bortglömda, faller igenom sprickorna i systemet. Det är inte många som bryr sig om dem och deras rättigheter. Speciellt de som är 15-16 år. Många ser dem som vuxna, men det är de inte. De är fortfarande barn och har specifika rättigheter som de behöver stöd i att få tillgodosedda. Det är det viktigaste Rädda Barnen kan göra, att ta hand om de mest utsatta barnen som flyr ensamma och går igenom så mycket. Rädda Barnen jobbar både akut och långsiktigt, det är också ovanligt.

Du kan vara med oss och kämpa för barnen på flykt, bli månadsgivare och gör skillnad för dem varje dag. 

Gabriele Casini

Ålder:30
Bor: Stockholm

Bakgrund:
Gabriele har flera års erfarenhet av att jobba som kommunikationsansvarig i katastrofområden, han har tidigare jobbat i Grekland/Medelhavet, i Demokratiska republiken Kongo och i Västafrika under Ebolautbrotten.
Han fungerar även som talesperson och kontakt för press som vill skriva om situationen på plats. Gabriele är ursprungligen från Italien och talar förutom italienska, engelska, svenska, franska och spanska.

Om arbetet på båten:
Första prioritet är alltid humanitär hjälp under insatserna. Under räddningsinsatserna så kommer kommunikation i andra hand och Gabriele gör allt ifrån att dela ut filtar och mat till att stå i köket eller bara sitta och prata med de som räddats för att lugna dem.

Medelhavet - den livsfarliga flyktvägen

Allt fler människor är på flykt från sina hemländer på väg mot Europa. Under 2015 kom fler än en miljon människor över Medelhavet jämfört med 219 000 året innan. Många drunknar på vägen.
Allt fler väljer nu att fly över södra Medelhavet från Libyen till Italien.

I år har minst 4 714 människor mist livet på Medelhavet. Av dem var 800 barn. Det gör 2016 till det farligaste året någonsin att fly över havet.

Var med oss i kampen för barnen som flyr

Med din hjälp kan vi agera blixtsnabbt vid krig och katastrofer och skapa långsiktiga hållbara förändringar i barns liv – både i Sverige och över hela världen. Pengarna används där behoven bland barnen är som störst. Bli månadsgivare idag!

FILM - "Saving Amena"

Läs mer om vårt arbete på Medelhavet

1. Vi räddar barn och vuxna på öppet hav. Ur överfulla, sjöodugliga båtar eller direkt ur vattnet.
2. Ombord ger vi akut medicinsk behandling.
3. Vi delar vi ut mat, vatten och varma kläder.
4. Vi har barnvänliga platser på båten, där barnen kan leka, återhämta sig och få professionellt stöd.
5. Våra barnskyddsexperter identifierar barn som är särskilt utsatta eller reser ensamma och ser till att de får det stöd de behöver vid ankomsten i Italien.
6. Tolkar säkerställer att vi förstår människors behov och att vi kan förklara vad som kommer att hända härnäst.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners