Utbildning och skolaBarnklubbar stoppar barnäktenskap i Nepal

24 januari 2017

När Usha var bara 12 år var hon tvungen att sluta skolan för att föräldrarna bestämt att hon skulle gifta sig. Men Usha vägrade. Hon fick hjälp av sin lokala barnklubb som stöds av Rädda Barnen – och idag ett år senare är hon tillbaka i klassrummet igen. Nu kan hon fortsätta vara barn innan det är dags att bli vuxen på riktigt.

13-åriga Usha och hennes mamma Suryamati.

Trots att äktenskap är olagligt i Nepal innan man har fyllt 18 år, gifts många flickor bort i 14-15-årsåldern – framförallt i fattiga provinser som Kapilvasty. Orsaken är fattigdom, kulturella mönster och att många föräldrar helt enkelt inte förstår fördelarna med en bra utbildning. Kastreglerna gör det svårare att hitta en man ju äldre döttrarna blir. Dessutom blir hemgiften och bröllopskostnaderna dyrare ju äldre flickan blir.

Lyckat samarbete skyddar flickorna

För att förändra situationen driver Rädda Barnen ett samarbetsprojekt för att stoppa barnäktenskap i Kapivalstu. Vi arbetar tillsammans med lokala myndigheter och organisationer för att driva barnklubbar, bilda opinion mot barnäktenskap och bygga en samhällsstruktur som skyddar flickorna.
Idag finns 202 barnklubbar i Kapilvastu och insatserna har gett fantastiska resultat. År 2015 gifte sig 27 procent av flickorna under 18 år, jämfört med 47 procent 2012. Det betyder att allt fler flickor får möjlighet att utbilda sig.

12-åriga Usha vägrade gifta sig

En av alla de flickor i Kapilvastu som räddats från äktenskap är 13-åriga Usha, som bor tillsammans med sina föräldrar, en yngre syster och en äldre bror. Hennes pappa arbetar som traktorförare och mamman är hemma och tar hand om hushållet, men tar ibland tillfälliga arbeten på åkrarna under skördesäsongen.
När Ushas mamma blev sjuk för ett år sen hade familjen inte råd att betala för skolavgifter, studiematerial och skoluniformen. Usha tvingades då sluta i skolan och föräldrarna började leta efter en lämplig make. Men Usha sa ifrån och tog hjälp av barnklubben som hon är medlem i.

Barnklubbarna stärker självförtroendet

I barnklubben som stöds av Rädda Barnen lär sig Usha och de andra barnen om sina rättigheter och skyldigheter, om hur man hanterar våld och övergrepp och om att det är förbjudet för barn att gifta sig. Hon och de andra medlemmarna i klubben har möjlighet att delta i olika aktiviteter och utbildningar som utvecklar deras självförtroende och kunskap. Av kloka starka vuxna lär de sig hur de kan påverka viktiga beslut som rör deras framtid. Tack vare det är Usha fullt medveten om att ett äktenskap i så unga år skulle förstöra hennes framtid.

Övertalade föräldrarna

Kamraterna och ledarna i barnklubben följde med henne hem flera gånger för att försöka övertala hennes föräldrar att inte gifta bort henne.
- De förklarade för mamma och pappa att det innebär ekonomiska fördelar för familjen om jag fortsätter studera och att det skulle ge mig en chans att få en bättre framtid, berättar Usha.
Till slut fick Usha som hon ville. Hennes mamma och pappa gav med sig och hon slapp gifta sig.
- Jag ändrade mig när jag förstod att många flickor som gift sig unga misshandlades hemma, berättar Ushas mamma Suryamati. Jag insåg också att de flickor som gått i skolan får mer välbetalda jobb.

Tillbaka i skolan

Nu är Usha tillbaka till skolan igen och fast besluten att fortsätta studera för att en dag kunna bli lärare. Kommunen betalar hennes skoluniform och studiematerial för att underlätta för familjen.
- Jag önskar att alla flickor får en chans att gå i skolan och få en bra framtid, säger Usha. Jag vill vara med och skapa en bättre studiemiljö för flickor och övertala flickor som hoppat av skolan att de ska komma tillbaka och fortsätta sina studier.

Som månadsgivare är du med oss varje dag och kämpar för barns rättigheter, i Sverige och i världen.
Om du inte redan är med Bli månadsgivare idag!

Hjälp barn dygnet runt. Bli månadsgivare nu!
Barnkonventionen artikel 28–29

Alla barn har rätt till gratis grundskoleutbildning Undervisningen ska förbereda barnet för livet, utveckla respekt för mänskliga rättigheter och fostra i en anda av förståelse, fred, tolerans och vänskap mellan folken.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners