Sexuellt våld Det Rosa Huset – fristaden för flickor som överlevt sexuellt våld

9 juni 2017

Till "La Maison Rose" - Det Rosa Huset - kommer flickor och unga kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt, tvångsäktenskap eller våld. Ofta kommer de hit med sina barn eller gravida. Här får de skydd, stöd och en möjlighet att i egen takt bygga upp sina liv igen.

Marième* är 15 år och har varit på boendet i snart två år. Hon säger att hon mår bra här och tror inte att hon hade levt idag om hon inte hade kommit till boendet. När Marième var tio år blev hon våldtagen för första gången av en granne. Som en följd av händelsen blev hon förskjuten av sin ensamstående mamma och en kort tid därefter förlorade de sitt hem och hamnade på gatan. Där blev Marième överfallen och våldtagen igen av en annan man - och denna gång blev hon gravid.

Jag var 13 år när jag födde min son . Jag blev tvungen att åka in till sjukhuset och föda med kejsarsnitt. De sa att min kropp var för liten för att föda barnet på vanligt sätt. Tiden innan jag kom hit till La Maison Rose levde jag på gatan i tre månader. Det var en hemsk tid, jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till, berättar Marième.

En chans att komma tillbaka
De unga kvinnorna och flickorna som bor på La Maison Rose i Dakar i Senegal, har blivit utsatta för våld i hemmet, sexuella övergrepp, trafficking eller utnyttjats på andra sätt. De är ofta i ett väldigt trasigt tillstånd när de anländer. Många gånger kommer de till boendet med sina barn som får bo där med dem.

Förutom ett skyddat och tryggt boende får de tillgång till hälso-och sjukvård, juridisk rådgivning, samt psykosocialt stöd. Boendet erbjuder också rehabilitering genom aktiviteter som yoga, trädgårdsarbete och konst. De boende får karriärsvägledning och arbetsträning för att kunna försörja sig själva när det är dags att lämna boendet.

La Maison Rose arbetar också för att familjer ska kunna återförenas igen genom medling i de fall det gagnar flickorna.

Ditt stöd är avgörande

I Sverige och i över 120 länder finns vi på plats för att barn inte ska utsättas för sexuella övergrepp och för att ge stöd till de som har blivit utsatta. Genom vår partnerorganisation Unies Vers'Elle stödjer vi bland annat La Maison Rose för att skydda och hjälpa unga våldsutsatta flickor och kvinnor i Senegal.

Vårt arbete är bara möjligt med ditt stöd. SMS:a FLICKA100 till 72911  redan idag för att vara med och stödja våra verksamheter för flickorna i Senegal med 100 kr. 

*Vi har bytt namnen på barnen för att skydda deras identitet. 

 

Vad gör vi mer i Senegal?

Vi stärker kunskapen om barns rättigheter och sprider information om sexuellt våld mot barn. Tillsammans med civila samhällsorganisationer bedriver vi påverkansarbete för att förhindra att barn utsätts och för att de som fallit offer ska få ett starkare skydd. Vi säkerställer också att kunskapen om barns rättigheter ingår i utbildning av socialarbetare, polis och andra viktiga grupper.

Exempel på internationellt arbete

Förebyggande arbete mot sexuellt våld i krig och katastrofer, där barn är extra utsatta.

Barnahus och barnvänlig domstol i Zanzibar.

Hjälptelefon i Palestina.

Ungdomsklinik i Elfenbenskusten.

Tillfälligt skyddat boende i Etiopien.

I Pakistan utbildar vi poliser och jurister för att de bättre ska kunna hantera fall där barn utsatts för våld och sexuella övergrepp.

Läs mer

Hjälp barn dygnet runt. Bli månadsgivare nu!
Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners