Sexuella övergrepp mot barnMatildas historia

5 maj 2017

Under sin uppväxt blev Matilda utsatt för övergrepp. De började när hon var 3 år, men Matilda hann bli 38 innan hon fick hjälp att bearbeta upplevelserna.
Hon har valt att berätta sin historia genom oss, här kan du läsa varför.

Vill du berätta kort om vad du har varit med om?
– Jag var tre år första gången jag blev utsatt för sexuella övergrepp. Sedan hände det igen när jag var sju år. Det var en "vän" till familjen båda gångerna. När jag var 14 hände det igen. Den här gången var det min mammas pojkvän.

Hur har det påverkat dig?
– Jag har alltid varit medveten om vad jag varit med om, men förstod aldrig vilken påverkan det hade på mitt liv och mina val. Det var först när jag fick en kollaps när jag var 38 och började gå till en psykolog som jag förstod. Efter två år av KBT, självhjälpsgrupper och en behandling på Wonsa (world of no sexual abuse) kom jag tillbaka och då till ett mycket bättre liv.

Hur kommer det sig att du valde att vara med i vår film?
– När jag fick frågan kändes det självklart att vara med. Det är viktigt för mig att lyfta på locket och prata om sexuella övergrepp, som annars är så tabu. Jag höll det inom mig i många år, men nu är jag trött på det. Vi som har varit utsatta för övergrepp behöver få berätta våra historier så att fler barn som utsätts kan upptäckas i tid och få hjälp.

Vad hoppas du att filmen uppnå?
Jag hoppas framför allt att vuxna ska kunna se barnen som bär på de här tunga hemligheterna och våga stå på deras sida. Det går att må bra igen, det är aldrig för sent. Men lidandet blir kortare ju snabbare man får hjälp.

Jag hoppas att fler ska förstå hur många vi är som har utsatts för sexuella övergrepp och vilka följder det kan få om vi inte får den hjälp vi behöver för att kunna gå vidare.
– Jag hoppas också att fler barn och vuxna som utsatts ska våga öppna sig och berätta om sina erfarenheter. Det är svårt att vara genuint nära andra människor samtidigt som man bär på så tunga hemligheter.

Vad skulle du vilja säga till barn som upplever eller har upplevt det du gjorde?
– Det var inte ditt fel. Du är inte ensam. Det finns hjälp att få.

Skriv på för alla barns rätt till hjälp!

Skriv på vårt upprop

Sexuella övergrepp är bland det värsta ett barn kan uppleva. Ett av fem barn utsätts och många av dem behöver professionellt stöd för att gå vidare.

Vi vet att 8 av 10 av de barn som behöver vård mår bra igen efter rätt behandling. Trots det är det långt ifrån alla barn som får det stöd de behöver och har rätt till. En del väntar hela livet.

Skriv på vårt upprop för alla barns rätt till hjälp!

Matildas 8 viktigaste råd

Här ger Matilda sina viktigaste råd till dig som förälder eller annan viktig vuxen; hur kan du prata med barnen och upptäcka om de varit eller är utsatta för något?

Läs Matildas råd!

Mer om Matilda

Matilda, 42, bor i Stockholm tillsammans med sin vuxna dotter och deras två chinchillor. I vår nya film har hon valt att berätta sin historia för att hjälpa andra i hennes situation.

Matilda är mycket engagerad i frågan och arbetar idag med att sprida kunskap, bland annat genom att föreläsa på skolor.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners