Rohingyernas barnVi är på plats, men mer hjälp behövs

6 oktober 2017

350 000 barn har hittills flytt över gränsen från Burma till Bangladesh och lever nu i tillfälliga flyktingläger. Över 2 500 av dem är där utan sina föräldrar. Vi är på plats och arbetar bland annat med att återförena barn med sina familjer, ge dem trygghet och skydd, en plats att leka på och tak över huvudet.

Läget är akut. I norra Rakine i Burma bränns rohingyernas byar, barn har blivit beskjutna och många har sett sina familjemedlemmar dödas. Många av de familjer som lyckats fly har samlats i överfulla läger i Cox's Bazar i Bangladesh. De har fått lämna precis allt och lever nu i regn och lera, utan tillgång till rent vatten eller sjukvård.

 

SWISHA till 900 6008 och märk din gåva med AKUT

Många barn har kommit ifrån sina familjer

De barn som kommit ensamma riskerar att råka ut för våld, övergrepp eller trafficking. Fortsätter det så här så uppskattar Rädda Barnen att det kommer att finnas omkring 660 000 barn i flyktinglägret vid slutet av året.

Bild: De tre syskonen Fatima, 9, Kusum, 7 och Ibrahim, 4 förlorade sin pappa i en av de våldsamma attackerna på deras hemby i Myanmar/Burma. Han var den enda föräldern de hade kvar, deras mamma dog för två år sedan. Deras hus brändes ned och barnen tvingades fly helt utan tillhörigheter. De fick hjälp att ta sig över gränsen till Bangladesh där de kunde återförenas med sin mormor Zinab i ett flyktingläger.

Det här har Rädda Barnen gjort hittills för rohingyerna

Behoven av hjälp ökar hela tiden, vi gör allt vi kan för att nå fram till barnen som behöver oss mest.

  • Öppnat 41 barnvänliga områden där vi ger barnen lugn, skydd och ett avbrott från den kaotiska tillvaron i flyktinglägret.
  • Delat ut hygienpaket till drygt 23 547 barnfamiljer.
  • Delat ut matpaket till 46 702 familjer och därigenom nått 117 061 barn.
  • Delat ut kökspaket till 21 640 barnfamiljer.
  • Öppnat nio hälsoklubbar för att förebygga en akut kris som kan uppstå om vattenburna sjukdomar som kolera sprider sig i de trånga, leriga lägren med dålig möjlighet att sköta hygien.
  • Hjälpt över 2 391 barn som kommit ensamma till Bangladesh med mat, kläder och tillgång till våra säkra platser där de får psykosocialt stöd och hjälp att hitta sina anhöriga.

Rädda Barnen har arbetat  i Bangladesh sedan 1970 och i Cox's Bazar sedan 2012. Tillsammans med andra hjälporganisationer på plats gör allt vi kan för barnen, men det behövs mer hjälp nu. Barnen kan inte vänta.

SWISHA till 900 6008 och märk din gåva med AKUT

Alia,16 år berättar

"Jag känner mig trygg i Bangladesh, men jag saknar skolan. Det finns inget att göra här och jag har inga vänner. Jag hjälper min mamma med hushållsarbeten och hämta vatten två gånger per dag, vilket är väldigt svårt, för jag måste bära upp vattnet för en brant och halkig kulle. På nätterna sover vi alla på en plastduk som är väldigt kall, speciellt när det regnar. Jag har blivit sjuk på grund av det"

Så används pengarna

90 % av våra intäkter används till direkta insatser för barn och 10 % används till nödvändig administration, kvalitetskontroll och insamling.

Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners