Konflikten i JemenVi är på plats i Jemen för att bekämpa koleran och rädda liv

27 november 2017

– Konflikt, svält och sjukdom har lagt grunden för en humanitär katastrof som nu hotar hela befolkningen. Landet, som är det fattigaste i hela regionen, står på gränsen till en kollaps där barn dör för att de inte ens har tillgång till basal hälso-och sjukvård, säger Grant Pritchard, som arbetar för Rädda Barnen i Jemen.

Bildtext: Sameera är bara tre år och svårt sjuk i kolera. Hennes mamma tror att det beror på att hon ofta stoppar tummen i munnen när hon söker tröst.

Den pågående konflikten i Jemen har spritt sig över i stort sett hela landet. Infrastrukturen är totalförstörd. Sjukhus har slagits ut och 20,7 miljoner människor, varav 11,3 miljoner barn, behöver humanitär hjälp för att överleva. Det motsvarar 77 % av landets totala befolkning.

Varje minut insjuknar ett barn i kolera

I detta kaos sprids nu kolera lavinartat och hotar mer än 1,8 miljoner undernärda barns liv. Kolera är normalt sett inte en särskilt dödlig sjukdom. Bakterien orsakar kräkningar och svåra diarréer, men med rätt medicinering blir de flesta drabbade snabbt friska.

För ett litet barn som redan är undernärt kan sjukdomen däremot bli livshotande. Det är främst barn och unga under 18 år som drabbas och antalet insjuknade beräknas stiga till över 1 miljon vid årsskiftet.

Vi behandlar barnen mot kolera och undernäring

Vi är på plats för att skydda och hjälpa barnen att överleva i denna förfärliga konflikt som inte ser ut att ha någon lösning i sikt. Bland annat driver vi 97 fasta hälso- och sjukvårdsenheter, 10 mobila hälso- och näringsteam och 125 mindre enheter för behandling av diarré och uttorkning.

Sedan stridigheterna bröt ut har vi nått fler än 1,1 miljoner människor varav över 666 000 barn med vårdinsatser. Men mer resurser behövs så att vi kan förse barn och familjer med rent vatten, förnödenheter och medicin för att stoppa koleran.

Ge en gåva nu

Ditt stöd gör skillnad för barn som har det svårt.Så används pengarna

90 % av våra intäkter används till direkta insatser för barn och 10 % används till nödvändig administration, kvalitetskontroll och insamling.

Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners