SyrienBomberna fortsätter att falla över Ghouta

7 mars 2018

En gång i tiden var östra Ghouta landets oas. Nu är det här krigshärjade området utanför Syriens huvudstad Damaskus, sannolikt så nära helvetet på jorden ett barn kan komma. Bomberna faller dagligen och vi gör vårt yttersta för att rädda barns liv.

Sedan mer än fem år tillbaka är östra Ghouta belägrat. Många har flytt men 350 000 människor är fortfarande kvar och lever nu under förfärliga förhållanden i de ständigt återkommande bombattackerna.

Mer än 4000 barnfamiljer har tagit sin tillflykt till källare och underjordiska skyddsrum. De lever instängda i flera dagar och saknar vatten, toaletter och ventilation, vilket ökar risken för att sjukdomar ska spridas bland barnen. Lidandet är enormt.

Trots riskerna når vi fram till barnen

Bombningarna och belägringen av Ghouta har gjort det ytterst svårt för humanitära organisationer att nå fram med hjälpinsatser. Men våra lokala hjälparbetare finns på plats och fortsätter sitt arbete trots attackerna.

Vi har hjälpt 28 000 människor i Ghouta med mat, hygienartiklar, filtar, varma kläder och pengar till de mest utsatta barnfamiljerna. Barnen erbjuds psykosocialt stöd och vi ser till att de kan fortsätta sin utbildning på våra tillfälliga skolor. Mycket av vårt arbete måste ske i källare på grund av bombningarna.

Nu måste vi trappa upp våra insatser

Situationen blir allt värre och vi behöver trappa upp insatserna för att kunna skydda fler barn och rädda liv. Behoven är stora och vi behöver mer pengar för att nå ut till fler barn och familjer. Vårt mål är bland annat att:

  • förse ytterligare 2 700 barnfamiljer med mat och annat de behöver för att klara sig – som till exempel hygienartiklar, vattendunkar och varma kläder.
  • stödja de 650 fattigaste och mest sårbara barnfamiljerna ekonomiskt, så att de kan handla mat för dagen.
  • behandla cirka 5 000 allvarligt undernärda barn under fem år, för att de inte ska svälta ihjäl.
  • reparera och utrusta 50 förstörda klassrum, så att 1 100 barn kan få möjlighet att gå i skolan igen.
  • utbilda lärare och föräldrar i metoder för "hemundervisning", så att de kan hjälpa 2 000 barn som inte vågar gå ut, att fortsätta sitt skolarbete.
  • ge psykosocialt stöd till 600 barn som upplevt traumatiska händelser, återförena familjer som splittrats i kaoset och skydda ensamma barn.

Din hjälp behövs nu!

Tillsammans kan vi skydda och hjälpa barn i krig och konflikter. Vi gör allt vi kan – och du kan vara med oss genom att bli månadsgivare här och nu.

Var med och kämpa för barns rättigheter!

Du kan vara med och rädda barns liv i krig och katastrofer och skapa hållbara förändringar för barn – i Syrien och över hela världen. Din gåva kan ge barnen näringsrik mat, rent vatten, läkarvård, psykosocialt stöd, utbildning och en framtid i trygghet. Bli månadsgivare idag! 

Så jobbar vi i krig och katastrof

Första prioritet är självklart att rädda liv. Men vårt katastrofarbete sträcker sig så mycket längre än så.

Kontakta oss

Besöksadress:

Landsvägen 39
Sundbyberg, Stockholm

Postadress:

Rädda Barnen
107 88 Stockholm

Organisationsnr: 802002-8638

Telefon: 08-698 90 00

Fax: 08-698 90 10
E-post: kundservice@rb.se

Ge en gåva:

Plusgiro: 90 2003-3
Bankgiro: 902-0033
Swish: 902 0033

90 konto, svensk insamlingskontroll
Stöd via telefon, chatt och mail.

Här finns information om Orostelefonen, Stödlinjen för ensamkommande barn och unga, stödchatten "Kärleken är fri" och Föräldratelefonen.

Våra partners