Så löser du konflikter med ditt barn - 7 enkla knep

Konflikter uppstår i alla familjer − skillnaden är hur man som förälder hanterar dem när de uppstår. Här är några råd på vägen.

Att vara en bra förälder är svårt. Man ska vara närvarande och stöttande, lyhörd och tydlig, uppmuntrande utan att pressa för mycket. De flesta har en idé om hur de vill vara som föräldrar, men att leva som man lär funkar i regel bra tills konflikten är ett faktum. Det finns dock en hel del förebyggande åtgärder som kan vara bra att ha i åtanke.

1. Mer positivt än negativt

Det är lätt som förälder att fastna i ett ekorrhjul av tjat och gnäll, men den positiva uppmärksamheten är livsviktig. Ha som grundregel att tilltala barnet med fler positiva kommentarer än negativa förmaningar. Det behöver däremot inte betyda att alltid prisa barnet för sin duktighet − även framtida förbättringar inom något område kan få en positiv ton.

Stöd vårt arbete för att hjälpa barn

Bli månadsgivare

2. Ställ rimliga krav

Inte sällan är det föräldrarnas krav och förväntningar som ställer till det för barnen. Se varje barn som en unik individ, och undvik att jämföra syskon med varandra – eller med andra barn i samma ålder för den delen. Ta ibland ett steg tillbaka: för vem är det här egentligen viktigt?

3. Öka tiden tillsammans

Många familjer lever sina liv i olika hjulspår och ses högst sporadiskt mellan olika aktiviteter. Då skapas gärna en grogrund för missförstånd och konflikter. Avsätt tid för umgänge utan borden och måsten, prata med varandra och lär känna varandra ännu lite bättre. Då kan ni också på ett otvunget sätt närma er kärnan till vissa vanliga konflikter.

4. Befäst rutinerna

Om det alltid blir tjafsigt kring morgonrutiner eller kvällsritualer kan det vara bra att tillsammans tydliggöra vilka hållpunkter som gäller. Hur tycker barnen själva att en idealisk morgon ser ut? Kan vi ta fram rutiner för läxläsning och arbetslistor för olika hushållssysslor? Var tydlig med regler och riktlinjer, och utforma vissa av strukturerna genom delaktighet så att alla är på samma linje.

5. Behåll lugnet om ditt barn får ett utbrott

Det är vanligt att bli spänd och irriterad när bråket börjar torna upp sig, men att höja rösten och tonläget bidrar i regel till en ännu mer uppskruvad stämning. Gå undan en stund, ta ett djupt andetag och räkna till tio – det är klyschigt men funkar rätt bra för att lugna ner situationen. Då visar du också att man inte löser konflikter genom höja rösten.

6. Be om hjälp

Såväl barn som vuxna behöver känna sig behövda. Ta för vana att be barnen om hjälp med olika småsysslor och öka ansvaret successivt. De flesta växer av detta. Att undvika konflikter genom ett ständigt curlande skjuter bara upp eventuella problem.

7. Be om ursäkt

Om situationen har eskalerat och du har brusat upp kommer i regel en olustig känsla av skam krypande. Precis som i en relation behöver det inte vara långvarigt. Om du känner att det blev fel är det enkelt att säga förlåt till barnet när stormen lagt sig. Då kan du beskriva varför du blev så arg, och samtidigt föra samtalet vidare på hur ni ska göra nästa gång för att situationen inte ska uppstå igen. Ibland har barnet utmärkta lösningar, så lyssna och lär!