Att samtala med barn om hat och extrema åsikter som viktig vuxen

Här har vi sammanställt tre tips som kan vara till hjälp för dig som ideell när du känner en oro och behöver samtala med barn eller unga om svåra ämnen såsom hat och extrema åsikter.

I tonåren är det inte alltid ens föräldrar man helst vill prata med och då kan du i din roll som ideell vara en viktig vuxen som kan bidra med alternativa världsbilder och ett betydelsefullt socialt sammanhang. 

Tre tips till dig som viktig vuxen

 

  1. Prata med barnet och ta dig tid att lyssna

    Känner du oro, ta initiativ till att prata med barnet/ungdomen. Fundera kring förutsättningarna för samtalet så att det finns tid och möjlighet att prata. Ge inte upp även om barnet/ungdomen inte vill prata. Utan fortsätt visa intresse och att du är pratbar.
  2. Fråga, lyssna och undvik att konfrontera.

    Beskriv din oro och bjud in till ett samtal. Kanske berätta att du reagerade på hur barnet/ungdomen uttryckt sig och fråga var det kommer ifrån, om det är något som har hänt. Försök ställ frågor för att förstå, inte för att tillrättavisa. ”Jag vill gärna förstå hur du tänker, kan du berätta mer?” Att vilja förstå varför barnet/ungdomen känner som den gör bygger förtroende, det innebär inte att du håller med. Kanske finns det viktig information i anledningarna till att barnet/ungdomen börjat agera annorlunda. Försök undvika att konfrontera och att hamna i konflikt. Ett mycket vanligt beteende när någon känner sig konfronterad eller attackerad är att denne försvarar och förstärker sina åsikter. Försök hålla dig till nyfikna frågor där barnet/ungdomen själv får sätta ord på sina tankar och känslor.
  3. Glöm inte bort dig själv

    Det är viktigt att även du som vuxen får stöd med att hantera din oro. Har du något bra stöd? Ring oss på Orostelefonen 020-100 200 så kan vi bolla ihop, det är gratis och du är anonym. Om du vill kan vi även undersöka vad det finns för vidare stöd där just du bor. 

 

Orostelefonen tar emot samtal, inte bara från föräldrar och anhöriga utan även från andra viktiga vuxna som möter barn och unga i deras ideella uppdrag. Det finns en rädsla för att göra eller säga fel. Det kan handla om vuxna som i sitt ideella uppdrag möter ett barn eller ungdom som de upplever förändrats eller börjat uttrycka sig i en riktning som de upplever oroande. Oron som beskrivs när man ringer till oss på Orostelefonen varierar. Vissa önskar stöttning i att konkretisera oron. Inringaren kan då berätta att barnet/den unge uttryckt sig hatiskt, har ett samhällsförakt eller gör skillnad på människor och deras värde utifrån trosuppfattning eller härkomst. Ibland kan det också handla om en oro för ett nytt umgänge barnet börjat umgås med.  Andra önskar stöttning i hur de kan bemöta detta.

Ladda ner tipsen som pdf

Här kan du ladda ner tipsen